Medena pita treba da se nađe na čelu vašeg slavlja: Fil joj je čaroban, a kore neodojivo slatke
Najslađa poslastica savršena za prohladne jesenje dane...
Medena pita je nezaoblazna na slavskoj trepzi, a njene mirisne prhke kore i fil osvajaju na prvi zalogaj. Za pripremu treba da odvojite malo vremena, ali na kraju se ispalti, jer su ovi kolači toliko ukusni da nećete moći da se zaustavite na jednom komadu. Medena pita je dobila naziv po korama u koje ide med, kao i cimet i začin za medenjake, a ova kombinacija sastojaka čuvenu poslasticu čini prosto neodoljivom.
Sastojci:
Za kore:
1 jaje
1 žumance
4 kašike šećera
4 kašike meda
3 kašike ulja
3 kašike mleka
80 g putera
500 g brašna
1 kašičica soda bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica začina za medenjake
Za fil:
320 ml slatke pavlake
320 ml mleka
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 g gustina
50 g brašna
250 g putera
Priprema:
Kako se spremaju kore:
Penasto umutite jaje i žumance sa šećerom, pa dodajte med, mleko i ulje. Sve lepo sjedinite mikserom, pa dodajte puter sobne temeprature, kao i prosejano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Umesite glatko testo i podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo tanko razvucite oklagijom, pa prebacite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispecite i preostale kore. Kore ređajte jednu na drugu sa sve pek papirom i tako ostavite da se ohlade.
Ovako se pravi fil
U šerpu sipajte slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer, pa uključite da se smesa zagreje. U posudi pomešajte mleko i gustin, pa dobro sjedinite, a onda dodajte i brašno. Lepo umešajte da ne ostanu grudvice. Sipajte mleko sa gustinom i brašnom u zagrejanu slatku pavlaku i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga umutite, pa dodajte puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.
Ređanje pite
Skinite pek papir sa kora, pa prvu premažite filom. Stavite preko drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo premažite filom. Onda stavite i treću koru, premažite filom, pa na kraju stavite i četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u frižideru, a pre služenja pospite šećerom u prahu.
MEDENA PITA SE TOPI U USTIMA Očaravajuća poslastica raspametiće goste na slavi, a izdašna i neodoljiva
Ako volite čuvenu Medovik tortu, ovu pitu ćete obožavati.
CIMET ROLNICE SA BUNDEVOM Neodoljivi desert kao stvoren za jesen, poći će vam voda na usta
Najbolje služite uz šolju čaja ili kafe.
ČOKOLADNI TARTUFI SA KOKOSOM Naprave se lako, a pojedu čim se postave, otopićete se od miline
Od navedene količine dobićete 18 tartufa.
STARINSKA ŠUSTER PITA Sve domaćice u Jugoslaviji su znale recept, jeftina i izdašna
Starinska poslastica sa džemom podsetiće vas na bakinu kuhinju i stara vremena.
MOKRA ČOKOLADNA TORTA Jeftina poslastica skupog ukusa koja miriše na ljubav
Neodoljiva i ukusna, a pravi se od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kuhinji.
Komentari (0)