APSOLUTNI KLASIK Neodoljiva štrudla s makom po receptu naših baka, idealna za ovu sezonu
Napravite prvom prilikom...
Štrudla je tradicionalna poslastica koja ima dugu istoriju i različite varijacije širom sveta. Osnovni sastojci koji su potrebni za ovu poslasticu su testo i fil, a neki od najpoznatijih nadeva su onaj sa makom ili sa jabukama. Danas vam predlažemo da probate i recept za štrudlu sa makom, ali je pripremite kao Nemci. Oni u nadev dodaju i džem zbog kojeg je štrudla još ukusnija. Najčešće se sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Umesto džema možete da koristite i suvo grožđe, ali ga prethodno sameljite.
Sastojci:
Za testo:
480 g brašna
50 g šećera
1 limun
1/2 kašičice soli
2 kašičice suvog kvasca
240 ml mleka
30 g neslanog putera
2 žumanceta
Za fil:
220 g maka
75 g džema sa šljivama
35 g badema
240 ml mleka
40 g neslanog putera
200 g šećera
30 g prezli
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta badema
1/2 kašičice mlevenog cimeta
Recept za štrudlu sa makom i džemom:
U toplo mleko dodajte kvasac i šećera, pa promešajte. Ostavite da nadođe, pa dodajte istopljeni puter i žumanca. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so, kao i rendanu koricu limuna. Umesite glatko testo, pa umotajte u providnu foliju i ostavite da odmori nekih sat vremena. Za to vreme napravite fil. U šerpu sipajte mleko, pa kada krene da ključa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se malo prohladi, pa dodajte mak i mlevene bademe. Lepo sjedinite, a zatim dodajte šećer i prezle. Nastavite da mešate, pa dodajte jaje koje ste umutili sa cimetom, ekstraktom badema i džemom. Fil za štrudlu sa makom lepo sjedinite i ostavite da se ohladi. Podelite testo na 2 dela, a zatim na pobrašnjenoj površini razvucite jedan deo. Premažite filom testo, pa urolajte štrudlu. Podvucite krajeve ispod sa obe strane. Na isti način napravite i drugu štrudlu sa makom. Stavite u pleh koji ste obložili pek papirom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 30 minuta. Zatim premažite štrudlu sa makom istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta.
Bonus video:
Možda vas zanima:
BAKINA ŠTRUDLA Makovnjača meka kao duša, kad počneš da jedeš ne možeš da staneš!
Poslastica od testa koja može biti i užina uz šolju mleka ili čaja.
ŠTRUDLA SA ORASIMA I ČOKOLADOM Ova poslastica od testa je toliko dobra da svi traže dodatak!
Savršen izbor kada želite da obradujete ukućane specijalitetom od kiselog testa.
NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom, ne možeš da prestaneš da jedeš!
Poslastica od testa koju svi obožavaju.
PRHKA ŠTRUDLA SA ORASIMA Kad je probate, oduševićete se i stalno ćete je praviti!
Ova štrudla može da stoji i nekoliko dana u plastičnoj kutiji ili obmotana providnom folijom.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)