BUNDEVICE OD TESTA Napravite bundeve od testa, pa dodajte pire od bundeve za potpuni užitak

Anđela Jovanović

11:00

Slatki kutak 0

Napravite slatke zalogajčiće oblika bundeve u koji možete da dodate i pire od bundeve za potpuni užitak.

bundeve
Shutterstock

Sastojci

  • 350 g glatkog brašna
  • 1 kvasac
  • 130 g pirea od bundeve
  • 120 ml mlakog mleka
  • 40 g rastopljenog putera
  • 1 manje jaje
  • 40 g smeđeg šećera
  • ½ kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka za premazivanje
  • 10 oraha za peteljke bundeve

Priprema

U posudi miksera pomiješajte brašno i kvasac, a u drugoj činiji pomešajte pire od bundeve, mleko, puter, jaje, šećer i so.

Sve dobro umutite kako bi se pretvorilo u glatku smesu.

Ovako umućene sastojke dodajte mešavini brašna i kvasca. Mešate sve mikserom, nastavkom za testo na laganoj brzini dok se sve ne poveže.

Malo pojačajte brzinu miksera i nastavite mesiti dok ne dobijete glatko tijesto koje se može tanko razvući.

Testo prebacite na radnu ploču te ga brzo premesite rukama, oblikujte ga u kuglu i prebacite u posudu za dizanje.

Premažite ga s malo ulja, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom do 2 sata ili dok se ne udvostruči.

Podignuto testo premesite, pa ga podelite na 15 komada, svaki težak oko 40 grama.

Svaki komad oblikuje u kuglicu, pa svaku kuglicu povežite kuhinjskim koncem za efekt bundeve.

Ovako oblikovana peciva složite na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

Prekrijte ih krpom i ostavite da se ponovno dignu oko sat vremena.

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Podignuta peciva premažite umućenim jajem s mlekom. Pecite ih u zagrejanoj rerni 20 minuta ili dok se ne zarumene.

Pečena peciva izvadite iz reerne i ostavite da se potpuno ohlade.

S ohlađenih peciva pažljivo uklonite konac, a zatim u sredinu svakog zataknite polovinu oraha za peteljke.

Posluživanje

Peciva bundevice poslužite odmah ili ih čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji. 

Savet

Ako želite napraviti bundeve zarezivanjem, onda svaku kuglicu lagano spljoštite i makazama narežite na 8 kriški.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading