RATLUK TRADICIONALNI TURSKI SLATKIŠ Savršen uz kafu, zasladiće vam ceo dan
Ratluk možete da napravite sa ukusom kokosa, pistaća, ruže, oraha, badema. Najbolje ide kao dodatak uz kafu.
Potrebno je
- 550 g šećera
- 650 ml vode
- 100 g gustina
- 2 kašike soka od limuna
- crvena boja za kolače
ZA POSIPANJE
- 100 g šećera u prahu
Priprema
Stavite u šerpu 200 ml vode sa šećerom i kuvajte 15-20 minuta, odnosno dok ne ispari trećina tečnosti. Sklonite sa šporeta. Ostatak vode pomešajte sa gustinom da nema grudvica, sipajte u šerpu sa sirupom od šećera i vratite na šporet. Kuvajte na tihoj vatri oko jedan sat uz mešanje da se smesa ne zalepi za dno šerpe. Smesa će se zgusnuti. Sipajte sok od limuna i nekoliko kapi boje za kolače (u zavisnosti od boje koju želite da dobijete). Podmažite uljem pleh i sipajte smesu. Izravnajte i ostavite da stoji 24 sata da se stegne. Isecite na kockice i svaku uvaljajte u šećer u prahu. Ostavite ih još 24 sata da se osuše.
Možda vas zanima:
NEODOLJIVE KIFLICE SA RATLUKOM Slatkiš iz bakine kuhinju koji budi nostalgiju
Mirisne i sočne, nema ko vam neće tražiti recept.
DOMAĆI RATLUK OD RUŽE Savršen uz šoljicu kafe, a još bolji od kupovnog
Sladak i neodoljiv, nestaće sa stola odmah.
RATLUK OD ORAHA Starinski slatkiš mekan kao duša, poćiće vam voda na usta
Ukusom ni malo ne zaostaje za onim kupovnim, a pogodan za dane posta
STARI RECEPT ZA RATLUK Savršeno se slaže sa kafom, a popravlja raspoloženje u trenu
Starinski recept za ratluk oduševiće i one koji ne vole ovaj slatkiš.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)