RATLUK TRADICIONALNI TURSKI SLATKIŠ Savršen uz kafu, zasladiće vam ceo dan

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Ratluk možete da napravite sa ukusom kokosa, pistaća, ruže, oraha, badema. Najbolje ide kao dodatak uz kafu.

ratluk
Shutterstock

Potrebno je

  • 550 g šećera
  • 650 ml vode
  • 100 g gustina
  • 2 kašike soka od limuna
  • crvena boja za kolače

 

ZA POSIPANJE

  • 100 g šećera u prahu

Priprema

Stavite u šerpu 200 ml vode sa šećerom i kuvajte 15-20 minuta, odnosno dok ne ispari trećina tečnosti. Sklonite sa šporeta. Ostatak vode pomešajte sa gustinom da nema grudvica, sipajte u šerpu sa sirupom od šećera i vratite na šporet. Kuvajte na tihoj vatri oko jedan sat uz mešanje da se smesa ne zalepi za dno šerpe. Smesa će se zgusnuti. Sipajte sok od limuna i nekoliko kapi boje za kolače (u zavisnosti od boje koju želite da dobijete). Podmažite uljem pleh i sipajte smesu. Izravnajte i ostavite da stoji 24 sata da se stegne. Isecite na kockice i svaku uvaljajte u šećer u prahu. Ostavite ih još 24 sata da se osuše.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading