RABIN TORTA U savršenom spoju čokolade i keksa, recept i intervju sa Natalijom Obradović

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Ova preukusna poslastica po receptu Natalije Obradović, studentkinje iz Šapca, oboriće vas s nogu.

rabin torta
privatna arhiva/Natalija Obradović

rabin torta privatna arhiva/Natalija Obradović

 

 

Spoj čokolade i keksa uvek je dobitna kombinacija, a rabin torta je jedna od najboljih poslastica koje sadrže ova dva obožavana sastojka. Recept nam je dala Natalija Obradović (20) iz okoline Šapca, autorka Instagram i Tiktok profila ovonejedinoću.
Ova studentkinja voli kuvanje odmalena, a ideju da podeli svoje znanje sa drugima dala joj je drugarica, takođe zadužena i za ime profila. 

Šta je vam se najviše dopada kod rabin torte?
- Rabin tortu sam prvi put probala još kao dete jer se u mom domu baš često pravila. Iako je tada nisam volela, sada mi je jedna od omiljenih. Iz tog razloga, kao i zbog njene zanimljive pripreme jer se i kore i fil prave od jedne smese, odlučila sam da recept podelim sa drugima.


Šta ste koristili da biste dobili tako interesantnu plavu boju?
- Za ovako intenzivnu plavu boju koristila sam gel boju za kolače i torte. Na 500 g šlaga postepeno sam dodavala boju i neprestano mutila mikserom. Ukoliko želite svetliju plavu, samo ćete na istu količinu šlaga staviti manje boje.


Da li umesto crne može da se koristi bela čokolada?
Pretpostavljam da bi se umesto crne čokolade mogla dodati i bela, ali mislim da je ovako ukus mnogo intenzivniji. 


Da li bi mogla da se napravi voćna varijanta ove torte? 
- Sigurno da bi se mogla napraviti i voćna varijanta. Ja bih dodala višnje ili maline između čokoladnog fila i šlaga. Mada, pošto sam veliki obožavalac čokoladnih torti, mislim da je ukus i ovako savršen.


Kada bi vas pitao neko ko nije probao tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Kao savršen spoj čokolade, keksa i šlaga. Uz kvalitetne sastojke sigurno ćete dobiti bogat ukus koji će sve ostaviti bez reči.


Sastojci
500 g margarina
500 g šećera u prahu
14 jaja
500 g čokolade za kuvanje
300 g mlevene plazme
500 g šlaga

Priprema
Margarin sobne temperature iseckate na kockice, istopite čokoladu, a žumanca odvojte od belanaca. Umutite margarin penasto, dodajte šećer u prahu i kada sve dobro sjedini, dodajte žumanca (jedno po jedno), istopljenu čokoladu, mlevenu plazmu i sneg od belanaca. Smesu podelite na dva dela, a rernu zagrejte na 200 stepeni. Izrežite krugove od pek-papira veličine kalupa. Jednu polovinu smese podelite na 4 dela. Na donji deo kalupa stavite pek-papir, pa razmažite smesu ravnomerno. Pecite na 200 stepeni 13-15 min. Kada se kora ispeče, prevrnite je i odvojte od pek-papira. Isti postupak je i za ostale. Umutite 200 g šlaga i prelazite na slaganje. Preostali fil podelite na 4 dela, a šlag na 3 dela. Koru stavite na tacnu, premažete filom, preko njega premažete šlag i sve tako dok ne utrošite sve kore. Na poslednju koru ide samo fil. Ostavite je u frižideru preko noći, a sutradan dekorišite šlagom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading