RECEPTI ZA 5 FENOMENALNIH TORTI KAO UKRAS NOVOGODIŠNJE TRPEZE Birajmo samo one najlepše

Ivana Pavlović

14:00

Slatki kutak 0

Donosimo vam recept za 5 poznatih, preukusnih torti koje će ulepšati Novogodišnje veče. Uspeće svima, potrebno je samo da pratite uputsvtva. Moskva, Pavlova sa jagodama, Doboš, Vasina i Lejdi Di oboriće sa nogu sve koji ih budu probali.

moskva
Printscreen/Instagram

Moskva šnit

Potrebno je 

Za 4 kore

  • 16 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 24 kašike mlevenih oraha
  • 4 kašike mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna


Za fil

  • 16 žumanca
  • 12 kašika šećera
  • 1 puding od vanile
  • 500 ml mleka
  • 1 kašika gustina
  • 250 gr maslaca


Za nadev i ukrašavanje

  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 gr višanja
  • 1 manja konzerva ananasa
  • 150 gr pečenih, seckanih lešnika 

Priprema

Mikserom umutite 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksajte da postane gusto. Dodajte 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku mlevenih lešnika. Potom lagano promešajte varjačom. Sipajte u pleh i pecite oko 12-13 minuta na 200 stepeni. Ponovite postupak i za preostale tri kore. Za fil dobro umutite žumanca i šećer, zatim dodajte gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjedinite. Ostatak mleka stavite da prokuva i dodajte u umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvajte uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladite a onda mu dodajte umućeni maslac. Pred filovanje umutite slatku pavlaku.

Slaganje torte

Prva kora — fil, višnje, seckani lešnici i umućena slatka pavlaka
druga kora — fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatka pavlaka
treća kora — fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka — četvrta kora, koja se ukrašava po želji.

pavlova torta Shutterstock
 

Pavlova sa jagodama

Potrebno je

  • 3 belanca 
  • 1 kašičica limunovog soka 
  • prstohvat soli
  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 kašika gustina 
  • 500 g jagoda

Priprema

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Onda stavite papir za pečenje u kalup za tortu. Umutite šam od belanaca, zatim polako dodajte šećer i gustin, pa sipajte i limunov sok. U kalup za tortu stavite najveći deo šama a mali ostatak sipajte u špric i nanesite po ivicama, da dobijete šare. Zatim sušite koru od belanaca oko 1h na 150 stepeni. Onda isključite rernu, ali ostavite tortu u njoj još pola sata. Ohlađena kora biće tvrda spolja, a unutra mekana. Nakon toga, mutite slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne dobijete gustu masu.  Na koru nanesite smesu, a preko dekorišite voćem po želji. 

doboš torta Shutterstock
 

 

Doboš torta

Za čokoladni krem

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 380 g putera 

Za kore

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika brašna

Za karamel:

  • 200 g šećera
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema 

Umutite jaja penasto sa šećerom. Smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. U nju dodajte čokoladu, dobro promešajte i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Dodajte puter, pa umutite mikserom. Stavite u frižider dok se priprema kora. Za koru Belanca umutite u čvrst sneg, pa im  dodajte šećer i dalje mutitie dok se ne sjedini. Zatim umešajte žumance, jedno po jedno, i na kraju brašno. Mikserom mutite najslabijom brzinom, da se dobije kompaktna smesa. Rernu zagrejte na 200 stepeni.  Papir za pečenje isećcite da dobijete 10 krugova prečnika 25 cm. Za svaku koru obložite papirom kalup za tortu , pa na svaki sipajte po srednju kutlaču umućene smese. Pecite svaku koru  pet do šest minuta, pa ih ređajte jednu na drugu ne skidajući papir za pečenje i prekrivajući ih krpom. Poslednju koru isecite na 16 jednakih delova i delove poslažite na veliki pleh tako da budu razdvojeni jedan od drugog. Karamelizujte  šećer na jakoj vatri. Kada počne da tamni, sklonite ga i umešatjte puter i sok od limuna. Dobro izmešajte, pa vratite na vatru i kuvajte  dok se skroz ne otopi. Prelijte smesu preko onih 16 isečenih delova ili preko cele kore, pre sečenja. Naizmenično ređajte koru i fil dok se ne potroše sastojci. Ostavite malo fila sa strane. Potom namažite celu tortu i odozgo. Istisnite špricem manje količine krema po površini torte na ivici, u pravilinim razmacima. Na te gomilice nasloniti karamel-trouglove.

vasina torta Printscreen/Youtube
 

 

Vasina torta

Potrebno je

Kora

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika brašna

Fil

  • 300 g mlevenih oraha
  • 50 ml mleka
  • 150 g prah šećera
  • 1 kora i sok od pomorandže
  • 5 štangli crne čokolade
  • 200 g putera
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera

Šlag

  • 15 kašika šećera
  • 1 šolja vode
  • 4 belanceta
     

Priprema

Za koru

Umutite mikserom belanca, pa pred kraj postepeno dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjedinte ih, a zatim dodajte brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešajte  vodeći računa da šlah što manje splasne. Obložiti kalup papirom za pečenje sipati šne, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Neka se kora ohladi a zatim na nju nanesite sok od jedne pomorandže.

Za fil 

Potopite orahe  u dobro zagrejano mleko, pošećerite prah šećerom po ukusu,pa dodajte puter i sve dobro sjedinite. Dodajte 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno umutite 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešajte sa smesom od oraha. Filom filujte koru.

Za šlag

Ušpinujte 15 kašika šećera sa šoljom vode.To postepeno dodajte, u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi. Šlag premažite preko torte . Ukrasite tortu po želji.

kokos torta Shutterstock
 

 

Torta Lejdi Di

Potrebno je

  • 7,5 dl mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 350 g šećera
  • 1 maslac
  • 300 g keksa
  • 300 g mlevenih oraha
  • lešnika ili kokosa
  • 4-5 banana
  • 500 ml slatke pavlake za šlag

Priprema

Skuvajte puding sa šećerom i mlekom. Kad se ohladi umutite maslac, dodajte lomljeni keks, iseckane banane i po izboru 300 g oraha/lešnika/kokosa. Sve zajedno dobro sjedinite, pa istresite na odabranu podlogu i formirajte željeni oblik. Umutite šlag od pavlake i ukrasite tortu.

 

 

Komentari (0)

Loading