DRUGAČIJE TRILEĆE Čokoladna fantazija koja se topi u ustima, mekan kao duša
Ako volite klasičan Trileće kolač, ovaj ćete da obožavate. Još kremastiji, slađi i čokoladniji, oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
Potrebno je
Za koru:
- 4 jajeta
- 140 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 90 ml ulja
- 90 ml kisele vode
- 160 g brašna
- 40 g nezaslađenog kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice instant kafe
Za fil:
- 300 g kondenzovanog mleka
- 240 ml mleka
- 50 g mleka u prahu
- 60 ml slatke pavlake
- 2 kašike kakaoa
Za premazivanje torte:
- 180 g mlečne čokolade
- 420 ml slatke pavlake
Za dekoraciju
- jagode
Priprema
Zagrejte rernu na 165 stepeni. Odvojite žumanca i belanca. Umutite žumanca penasto sa 70 g šećera i vanilom. Dodajte ulje, a onda i kiselu vodu i nastavite da mutite. Onda dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, kakao i instant kafu i polako promešajte. Mutite kratko belanca i so, pa dodajte preostalih 70 g šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Izmešajte obe smese i lagano sjedinite. Sipajte u okrugli kalup premazan uljem i obložen papirom za pečenje. Pecite oko 40 do 45 minuta u rerni na 165 stepeni. Izvadite iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi. Za to vreme umutite kondenzovano mleko sa kakaom, pa dodajte obično mleko, mleko u prahu i slatku pavlaku. Sve dobro sjedinite. Ohlađenu koru prebacite u kalup obložen providnom folijom, pa štapićem za ražnjić napravite rupe. Zatim sipajte fil od mleka, pa pokrijte providom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom (120 ml), a preostalu slatku pavlaku umutite. Izmešajte ove dve smese i dobro umutite da se lepo sjedine. Premažite celu tortu i ukrasite jagodama. Bon appetit!
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)