DRUGAČIJE TRILEĆE Čokoladna fantazija koja se topi u ustima, mekan kao duša

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Ako volite klasičan Trileće kolač, ovaj ćete da obožavate. Još kremastiji, slađi i čokoladniji, oboriće s nogu sve koji ga budu probali.

čokoladni trileće
Shutterstock

Potrebno je
Za koru: 

  • 4 jajeta 
  • 140 g šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 90 ml ulja
  • 90 ml kisele vode
  • 160 g brašna
  • 40 g nezaslađenog kakao praha
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice instant kafe

Za fil: 

  • 300 g kondenzovanog mleka 
  • 240 ml mleka 
  • 50 g mleka u prahu 
  • 60 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike kakaoa

Za premazivanje torte: 

  • 180 g mlečne čokolade 
  • 420 ml slatke pavlake

Za dekoraciju

  • jagode

Priprema

Zagrejte rernu na 165 stepeni. Odvojite žumanca i belanca. Umutite žumanca penasto sa 70 g šećera i vanilom. Dodajte ulje, a onda i kiselu vodu i nastavite da mutite. Onda dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, kakao i instant kafu i polako promešajte. Mutite kratko belanca i so, pa dodajte preostalih 70 g šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Izmešajte obe smese i lagano sjedinite. Sipajte u okrugli kalup premazan uljem i obložen papirom za pečenje. Pecite oko 40 do 45 minuta u rerni na 165 stepeni. Izvadite iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi.  Za to vreme umutite kondenzovano mleko sa kakaom, pa dodajte obično mleko, mleko u prahu i slatku pavlaku. Sve dobro sjedinite. Ohlađenu koru prebacite u kalup obložen providnom folijom, pa štapićem za ražnjić napravite rupe. Zatim sipajte fil od mleka, pa pokrijte providom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom (120 ml), a preostalu slatku pavlaku umutite. Izmešajte ove dve smese i dobro umutite da se lepo sjedine. Premažite celu tortu i ukrasite jagodama. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading