VASINA TORTA SA MLEVENIM KEKSOM Čuvena poslastica u još slađem izdanju, prste da poližete
Ako volite klasičnu Vasinu tortu, ova će vas raspametiti. Mleveni keks dodaje na slatkoći i ukusu.
Za koru
- 8 jaja
- 8 kašike šećera
- 8 kašike mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
Za fil
- 250 g margarina
- 250 g prah šećera
- 6 žumanca
- 250 g rendane čokolade
- 200 ml mleka
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog keksa
- sok i kora od pomorandže
Dekoracija:
- orasi
- šlag
Priprema
Priprema kore
Penasto umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca i mutite, sve dok ne dobijete čvstu smesu. Dodajte mlevene orahe i brašno. Pecite u plehu obloženom papirom za pečenju na 180 stepeni.
Priprema fila
Za prvi fil margarin umutite sa šećerom u prahu. Zasebno umutite žumanca sa šećerom pa sjedinite sa smesom sa margarinom. Dodajte sok i koru od pomorandže. Za drugi fil otopite na vatri, u 200 ml ključalog mleka, rendanu čokoladu, pa sklonite sa vatre i mešajte da se sadtojci sjedine. Dodajte mlevene orahe i mleveni keks. Prohlađeni fil sjedinite sa filom od margarina. Pečenu koru premažite pripremljenim filom. Dekorišite tortu orasima i šlagom ili po želji.
Možda vas zanima:
POSNA VASINA TORTA Ukus se ne razlikuje od originala, nećete imati dilemu šta da pravite
Idealna za svečanu ili slavsku trpezu.
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Imamo ORIGINALNI recept za čuvenu Vasinu tortu: Osmislila ga je TAŠTA iz Paraćina za zeta VASU, a razlog će vas RASPLAKATI
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
VASINA TORTA Čuvena rapsodija sa čokoladom i orasima, prste da poližete
Slatkiš idealan za prazničnu ili slavsku trpezu. Ulepšaće sto a osvojiće ukusom sve goste.
KREM BRULE Francuski penušavi slatkiš kome nije moguće odoleti, a miriše na vanilu
Napravite ovaj fenomenalni desert od vanile, žumanca i slatke pavlake.
ČIZKEJK SA MAKOM SA MERAMA "NA ŠOLJE" Američki klasik na drugačiji način, kremast i osvežavajuć
Soči kolač sa sirom u savršenom spoju sa limunom okrepiće vam dušu i telo.
BAKLAVA SA ČOKOLADOM Još bolja od one klasične, svi će vam tražiti recept
Neodoljivi desert osvojiće i one koji ne vole baklavu.
NEODOLJIVE KEKS KUGLICE OD SAMO 3 SASTOJKA Tope se u ustima, a posne
Gotove začas, a nestaće sa stola odmah.
POSNA ROZEN TORTA Ni malo ne zaostaje za originalom, a kao stvorena za uživanje
Ako volite klasičnu rozen tortu, obožavaćete i njenu posnu verziju.
Komentari (0)