ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA Klasik kome se svi rado vraćaju, a miriše na nedelju

Ivana Pavlović

14:00

Slatki kutak 0

Sočan i lagan, a višnje daju notu kiselosti.

žuti kolač sa višnjama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • 30 g griza

Za posipanje:

  • prah šećer

Priprema

Mikserom penasto umutite jaja pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Mutite dok se šećer ne otopi. Postepeno dodajte jogurt i nastavite da mutite. Dodajte ulje i mutite ali smanjite brzinu miksera. Dodajte kašiku po kašiku, prosejano brašno a posle i prašak za pecivo.Dobro sjedinite smesu pa preručite u pleh obložen papirom za pečenje. Očistite višnje od koštica i ocedite tečnost, pa ih pospite grizom i malo uvaljajte. Naređajte ih u pleh, neke utisnite a neke ostavite na vrhu kolača. Pecite pola sata do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečen kolač secite na kocke i pospite šećerom u prahu. Prijatno!

 

Komentari (0)

Loading