DOBOŠ Klasik među tortama, popularna a služi se više od jednog veka

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Torta koja traje od 1885. godine, kada je prvi napravio poslastičar iz Budimpešte, Jozef Doboš, po kome je i dobila ime.

doboš torta
Shutterstock

Potrebno je

Za kore:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika brašna
  • 1 kesica vanilin šećera

Za fil:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade
  • 200 g putera
  • 2 kesice vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g šećera

Priprema

Belanca umutite pa dodajte običan i vanilin šećer, i mutite dok se ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, pa kad se umuti, dodajte brašno i polako sve promešajte. Ispecite kore. Zasebno umutite jaja sa šećerom pa kuvajte 10 do 15 minuta kada provri. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi pa dodajte vanilin šećer. Dodajte malo po malo putera u prohlađen fil pa mešajte dok se ne istopi, nemojte da mutite mikserom da ne bi posvetleo. Varjačom sjednite dobro. Pečene kore filujte prohlađenim filom. Uprženim šećerom napravite glazuru pa prelijte preko torte. Zasecite vrelim nožem dok je vruća glazura. Dekorišite po želji. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading