DOBOŠ Klasik među tortama, popularna a služi se više od jednog veka
Torta koja traje od 1885. godine, kada je prvi napravio poslastičar iz Budimpešte, Jozef Doboš, po kome je i dobila ime.
Potrebno je
Za kore:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 200 g putera
- 2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 g šećera
Priprema
Belanca umutite pa dodajte običan i vanilin šećer, i mutite dok se ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, pa kad se umuti, dodajte brašno i polako sve promešajte. Ispecite kore. Zasebno umutite jaja sa šećerom pa kuvajte 10 do 15 minuta kada provri. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi pa dodajte vanilin šećer. Dodajte malo po malo putera u prohlađen fil pa mešajte dok se ne istopi, nemojte da mutite mikserom da ne bi posvetleo. Varjačom sjednite dobro. Pečene kore filujte prohlađenim filom. Uprženim šećerom napravite glazuru pa prelijte preko torte. Zasecite vrelim nožem dok je vruća glazura. Dekorišite po želji. Prijatno!
Možda vas zanima:
DOBOŠ TORTA Tradicija i prošlost u svakom zalogaju
Poslastica sa kojom nema greške.
POSNA DOBOŠ TORTA Kraljica svečane trpeze koja mami mirisom i ukusom, a nimalo ne zaostaje za originalom
Raskošna torta za sve proslave i bitne datume.
DOBOŠ TORTA Očaravajuća poslasica bez koje je nezamisliva svečana i slavska trpeza
Svečana i preukusna, prste da poližete.
DOBOŠ TORTA Čuvena mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu
Raskošna torta bogatog ukusa pun je pogodak za rođendane i bitne događaje.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)