DOBOŠ Klasik među tortama, popularna a služi se više od jednog veka
Torta koja traje od 1885. godine, kada je prvi napravio poslastičar iz Budimpešte, Jozef Doboš, po kome je i dobila ime.
Potrebno je
Za kore:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 200 g putera
- 2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 g šećera
Priprema
Belanca umutite pa dodajte običan i vanilin šećer, i mutite dok se ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, pa kad se umuti, dodajte brašno i polako sve promešajte. Ispecite kore. Zasebno umutite jaja sa šećerom pa kuvajte 10 do 15 minuta kada provri. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi pa dodajte vanilin šećer. Dodajte malo po malo putera u prohlađen fil pa mešajte dok se ne istopi, nemojte da mutite mikserom da ne bi posvetleo. Varjačom sjednite dobro. Pečene kore filujte prohlađenim filom. Uprženim šećerom napravite glazuru pa prelijte preko torte. Zasecite vrelim nožem dok je vruća glazura. Dekorišite po želji. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
DOBOŠ TORTA Raskošna poslastica koja nikada ne izlazi iz mode, klasik za sva vremena
Napravite za svečanu trpezu i oduševite goste.
POSNA DOBOŠ TORTA Podjednako ukusna kao njena mrsna verzija
Napravite čuvenu Doboš tortu u posnoj varijanti. Poslužite je gostima za slavu, biće oduševljeni.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)