ZDRAVI A POSNI DESERTI Biljna mleka im daju posebnu čar, a možete da jedete i na dijeti

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Zdravi slatkiši zasladiće vam dušu i telu, pritom mogu da se jedu i u dane posta. Ne sadrže beli šećer već samo prirodan iz voća, meda i šećerni alkohol (eritritol).

kolač od borovnice
Shutterstock

Kuglice s malinama

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 100 g kokosovog brašna
  • 50 g sojinog mleka sa ukusom vanile
  • 1 kašika meda 
  • 1 kašika arome vanile
  • zamrznute maline

Priprema:
Posni sir sir umutite mikserom, pa mu dodajte med i mleko pa lagano spatulom promešajte. Kada se sjedini, ubacite kokosovo brašno i na kraju aromu vanile. Lagano promešajte, pa počnite da pravite kuglice. Na kraju ih uvaljajte u kokos ili kakao prah, kako vam želja.

 

Kolač od borovnice
Sastojci:

  • 180 g ovsenih pahuljica
  • 2 banane
  • 100 g putera od kikirikija
  • 50 g borovnica
  • 2 kašike kokosovog mleka 

Priprema:
Pleh obložite pek-papirom. U činiji izgnječite banane, dodajte ovsene pahuljice, puter od kikirikija i dobro promešajte kako biste dobili ujednačenu masu. Dodajte biljno mleko da biste dobili malo ređu smesu i izlijte u pleh. Pecite oko 20 minuta, ili dok kolač ne porumeni. Gotov kolač pospite šećerom u prahu.


Karamel kocke
Sastojci:

  • 70 g ovsenih pahuljica
  • 50 g badema
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike kokosovog  mleka

Za fil:

  • 16 urmi
  • 3 kašike kokosovog mleka
  • prstohvat soli
  • čokolada za kuvanje
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika kokosovog ulja

Priprema:
Sameljite ovsene pahuljice i bademe, pa im dodajte ulje, mleko i sirup. Utisnite smesu u dno pleha koji ste obložili papirom za pečenje. Izblendajte urme, mleko i so, pa rasporedite preko baze. Istopite čokoladu s uljem i prelijte preko karamele. Odložite u frižider na sat vremena pa secite na komade željene veličine.

 

Kramble s jabukama
Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • eritritol (zamena za šećer)
  • 1 limun
  • 50 g margarina
  • 100 g brašna
  • 2 kašike sojinog mleka sa ukusom vanile

Priprema:
Jabuke oljuštite, isecite na komade i kuvajte na srednjoj vatri. Dodajte dve trećine količine šećera i izrendanu koricu limuna, poklopite i kuvajte oko pet minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Ostavite da se ohladi. Margarin pomešajte s brašnom. Mesite dok ne dobijete mrvičastu smesu, pa joj dodajte preostali šećer. Jabuke sipajte u posudu za pečenje, pospite smesom od putera i brašna, pa pecite pola sata ili dok ne porumeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading