RAPSODIJA SA ORASIMA I JABUKAMA Fenomenalni desert koji niko ne odbija, a miriše na nedelju

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Sladak i neodoljiv desert nestaće sa stola odmah.

rapsodija sa orasima i jabukama
Shutterstock

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera (šolja je 2 dcl)
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja ulja
  • 2 rendane jabuke
  • 2 šolje griza
  • 2 šolje mlevenih oraha
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera

Preliv za biskvit:

  • 3 dcl mleka
  • 1 šolja šećera
  • 2 velike kašike kakaoa

Za dekoraciju:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 mlevenih oraha za posipanje

Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje. Potreban vam je tiganj 38x25 cm. Umutiti mikserom jaja i šećer, pa dodati mleko, ulje i sve lagano izmešati. Pomešajte jabuke, griz, orahe, prašak za pecivo i vanilin šećer i dodajte u prethodno umućenu smesu. Sve dobro izmešajte drvenom kašikom i sipajte u nauljen i brašnom posut pleh. Pecite oko pola sata. Dok se biskvit peče, u šerpu sipajte mleko, šećer i kakao i sve stavite da provri. Ostavite da se ohladi. Sačekajte da se biskvit ohladi i prelijte ga ohlađenim prelivom. Slatku pavlaku pomešati sa 2 kašike šećera sa prstohvatom vanilin šećera i ukrasiti tortu. Pospite mlevenim orasima. Neka odstoji neko vreme.

Možda vas zanima:

šnenokle

ŠNENOKLE Starinska poslastica popularna zbog Milene Dravić, a topi se u ustima

17:00

17 april, 2024

Sezonski recepti

Desert nastao u 19. veku u Beču. Ime potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“ i ukazuje na karakterističan izgled ovog neodoljivog slatkiša. Ako ste gledali Metlu bez drške niste mogli da ne primetite komšinicu Dušku koja je stalno nosila sa sobom šerpicu šnenokli. Kultna uloga Milene Dravić proslavila je na mrežama, ovaj starinski desert, za koji je potrebno samo 5 jednostavnih sastojaka.

Komentari (0)

Loading