NAJLEPŠI SLATKIŠI SA JABUKAMA Bude sva čula, kao izmišljeni za savršeno jutro

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Kolači, štrudla. čizkejk, pita, sve se slaže sa jabukom, zato najbolje odmah stavite duplu meru.

bečka štrudla
Shutterstock

Izvrnuti kolač

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 5 jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 cimet

Priprema:
Jabuke očistite, isecite na tanje kriške i poređajte u okrugli pleh (prečnika 26 cm). Pospite šećerom, vanilin šećerom, cimetom i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Penasto umutite žumanca i šećer pa dodajte prašak za pecivo, brašno, vodu i umućena belanca. Sve sjedinite i prelijte preko jabuka. Zapecite u rerni dok kora ne dobije smeđu boju. Pečen kolač okrenite tako da kora bude dole, a jabuke gore. 

Savet
Po želji kolač premažite šlagom.

 


Bečka štrudla  

Sastojci:

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 500 g jabuka
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g mlevenih badema
  • 1 kašika putera
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica cimeta
  • 1 žumance

Za preliv od vanile:

  • 500 ml mleka
  • 1 žumance
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika skrobnog brašna

Priprema:
Jabuke očistite, iseckajte na kockice i prodinstajte na istopljenom puteru da omekšaju. Dodajte šećer, suvo grožđe, cimet i malo vode (oko 50 ml). Izmešajte i sklonite sa šporeta. Oba lisnata testa rastanjite oklagijom, pospite bademom i rasporedite fil od jabuka. Urolajte u štrudle. Odozgo ih zasecite nožem na nekoliko mesta da testo ne bi previše naraslo. Premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobije smeđu boju. Za preliv, sipajte u šerpu mleko i oba šećera, umućeno žumance i gustin. Mešajte na tihoj vatri dok se malo ne zgusne, ali pazite da se ne naprave grudvice. Kada servirate, na tanjir stavite parče štrudle i prelijte prelivom od vanile.

 


Čizkejk s karamelom

Za koru:

  • 50 g izmrvljenog keksa
  • 50 g šećera
  • 4 kašike rastopljenog putera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 900 g sirnog namaza
  • 150 g kristal šećera
  • 60 g kisele pavlake
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 200 ml soka od jabuke
  • 70 ml smeđeg šećera
  • 2 jabuke
  • 1 kašika putera
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kašika seckanih oraha
  • prstohvat soli

Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni. U blenderu usitnite keks i pomešajte s rastopljenim puterom, šećerom i solju. Smesu ravnomerno utisnite u okrugli kalup koji ste podmazali. Umutite mikserom sirni namaz sa šećerom u glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje, pavlaku i ekstrakt vanile. Sjedinite, pa dodajte brašno i so i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Sipajte preko podloge u kalupu. Dno kalupa obmotajte aluminijskom folijom pa stavite na veći pleh. Pleh stavite u rernu, sipajte vruću vodu dopola kalupa. Pecite oko 90 minuta.
Preliv: U šerpi kuvajte sok, smeđi šećer i cimet da provre, dodajte puter, jabuke isečene na tanke kriške i so, kuvajte dok se ne zgusne (pet minuta). Prelijte preko potpuno ohlađenog čizkejka i pospite orasima.

 


Palačinke s cimetom

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 300 ml gazirane vode
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 3 jabuke
  • 2 kašike putera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 1/4 kašičice muskatnog oraha
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika šećera

Priprema: 
Umutite sve sastojke za palačinke i pustite da odstoji 30 minuta. U tiganju otopite puter, šećer, vanilin šećer, cimet i muskatni orah sa dve kašike vode. Dodajte oljuštene i na kockice isečene jabuke i sok od limuna. Kuvajte na srednjejakoj vatri dok ne omekšaju, uz neprestano mešanje. Ispecite palačinke i nafilujte smesom od jabuka.

Savet
Preko palačinki možete staviti malo umućene slatke pavlake ili kuglu sladoleda od vanile.

 

Tufahije

Sastojci:

  • 10 jabuka
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 ml pavlake za šlag
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 vanilin šećer

Priprema:
Oljuštite i izdubite jabuke. Stavite ih u proključali šećer s vodom i kuvajte 10 minuta. Orahe pomešajte s umućenom slatkom pavlakom i napunite jabuke. Odozgo stavite po kašiku slatke pavlake.

 

Pohovani kolutovi

Sastojci: 

  • 5 jabuka 
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka 
  • 250 g brašna 
  • 3 kašike šećera 
  • 1 vanilin šećer

Priprema: 
Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na kolutove debljine pola centimetra. Umutite jaja sa oba šećera da dobijete penastu smesu. Dodajte mleko i brašno. Umutite da se sve sjedini. Zagrejte veću količinu ulja i tiganju da jabuke mogu da plivaju. Kolutove jabuka uvaljajte u umućenu smesu i pržite s obe strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. 

Savet
Poslužite posute šećerom u prahu, cimetom ili pelivene medom.

 

Kolač s makom

Sastojci:

  • 5 rendanih jabuka
  • 100 g mlevenog maka
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja griza
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 šolja ulja

Za glazuru:

  • 5 kašika džema po želji
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 ml biljne pavlake

Priprema:
Jabuke očistite i narendajte. Iscedite, dodajte šećer, ulje, brašno, griz, mak i dobro izmešajte. Sipajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi namažite džemom. Za glazuru, zagrejte pavlaku do ključanja, sklonite sa šporeta, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prelijte ohlađen kolač i ostavite da se glazura stegne.

 

Američka pita

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 7 kašika soka od pomorandže
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 175 g margarina

Za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike soka od pomorandže
  • 2 kašike cimeta
  • 3 kašike prezli

I još: 

  • 3 kašike džema od kajsija
  • 4 kašike prezli

Priprema:
Testo: Pomešajte prosejano brašno, šećer i so. U drugoj činiji umutite hladan margarin, pa postepeno dodajte brašno i na kraju sok. Kada testo postane kompaktno stavite ga u frižider dok napravite fil. Fil: Narendajte očišćene jabuke, pospite sokom, šećerom i cimetom, te dodajte prezle. Ostavite da odstoje. Testo rastanjite na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od pola centimetra i stavite u podmazan kalup za tortu kao koru. Višak sklonite i zajedno s kalupom stavite još pet minuta u frižider. Rastanjite ostatak testa, isecite na trake. Izvadite pitu iz frižidera, premažite džemom, pospite s pola količine prezli i rasporedite fil. Odozgo stavite preostale prezle i poređajte trake uzduž i popreko. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko jedan sat.


Mirišljavi mafini

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 2 jabuke
  • 4 kašike meda
  • 3 belanca
  • 1 limun
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kesica cimeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Priprema:
Oljuštite, očistite jabuke i izrendajte ih. Prelijte ih sokom od limuna. Posebno pomešajte med, ulje, mleko, prstohvat soli i narendanu koru limuna. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite belanca u čvrst sneg i postepeno dodajte u prvu smesu. Izmešajte varjačom, pa dodajte jabuke i cimet. Sipajte u podmazan kalup za mafine i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading