NAJLEPŠI SLATKIŠI SA JABUKAMA Bude sva čula, kao izmišljeni za savršeno jutro
Kolači, štrudla. čizkejk, pita, sve se slaže sa jabukom, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Izvrnuti kolač
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 5 jabuka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 cimet
Priprema:
Jabuke očistite, isecite na tanje kriške i poređajte u okrugli pleh (prečnika 26 cm). Pospite šećerom, vanilin šećerom, cimetom i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Penasto umutite žumanca i šećer pa dodajte prašak za pecivo, brašno, vodu i umućena belanca. Sve sjedinite i prelijte preko jabuka. Zapecite u rerni dok kora ne dobije smeđu boju. Pečen kolač okrenite tako da kora bude dole, a jabuke gore.
Savet
Po želji kolač premažite šlagom.
Bečka štrudla
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 500 g jabuka
- 50 g suvog grožđa
- 50 g mlevenih badema
- 1 kašika putera
- 5 kašika šećera
- 1 kesica cimeta
- 1 žumance
Za preliv od vanile:
- 500 ml mleka
- 1 žumance
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika skrobnog brašna
Priprema:
Jabuke očistite, iseckajte na kockice i prodinstajte na istopljenom puteru da omekšaju. Dodajte šećer, suvo grožđe, cimet i malo vode (oko 50 ml). Izmešajte i sklonite sa šporeta. Oba lisnata testa rastanjite oklagijom, pospite bademom i rasporedite fil od jabuka. Urolajte u štrudle. Odozgo ih zasecite nožem na nekoliko mesta da testo ne bi previše naraslo. Premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobije smeđu boju. Za preliv, sipajte u šerpu mleko i oba šećera, umućeno žumance i gustin. Mešajte na tihoj vatri dok se malo ne zgusne, ali pazite da se ne naprave grudvice. Kada servirate, na tanjir stavite parče štrudle i prelijte prelivom od vanile.
Čizkejk s karamelom
Za koru:
- 50 g izmrvljenog keksa
- 50 g šećera
- 4 kašike rastopljenog putera
- prstohvat soli
Za fil:
- 900 g sirnog namaza
- 150 g kristal šećera
- 60 g kisele pavlake
- 50 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 2 kašike brašna
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za preliv:
- 200 ml soka od jabuke
- 70 ml smeđeg šećera
- 2 jabuke
- 1 kašika putera
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašika seckanih oraha
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni. U blenderu usitnite keks i pomešajte s rastopljenim puterom, šećerom i solju. Smesu ravnomerno utisnite u okrugli kalup koji ste podmazali. Umutite mikserom sirni namaz sa šećerom u glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje, pavlaku i ekstrakt vanile. Sjedinite, pa dodajte brašno i so i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Sipajte preko podloge u kalupu. Dno kalupa obmotajte aluminijskom folijom pa stavite na veći pleh. Pleh stavite u rernu, sipajte vruću vodu dopola kalupa. Pecite oko 90 minuta.
Preliv: U šerpi kuvajte sok, smeđi šećer i cimet da provre, dodajte puter, jabuke isečene na tanke kriške i so, kuvajte dok se ne zgusne (pet minuta). Prelijte preko potpuno ohlađenog čizkejka i pospite orasima.
Palačinke s cimetom
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 g brašna
- 200 ml mleka
- 300 ml gazirane vode
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 3 jabuke
- 2 kašike putera
- 1 kašičica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1/4 kašičice muskatnog oraha
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika šećera
Priprema:
Umutite sve sastojke za palačinke i pustite da odstoji 30 minuta. U tiganju otopite puter, šećer, vanilin šećer, cimet i muskatni orah sa dve kašike vode. Dodajte oljuštene i na kockice isečene jabuke i sok od limuna. Kuvajte na srednjejakoj vatri dok ne omekšaju, uz neprestano mešanje. Ispecite palačinke i nafilujte smesom od jabuka.
Savet
Preko palačinki možete staviti malo umućene slatke pavlake ili kuglu sladoleda od vanile.
Tufahije
Sastojci:
- 10 jabuka
- 100 g mlevenih oraha
- 100 ml pavlake za šlag
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Oljuštite i izdubite jabuke. Stavite ih u proključali šećer s vodom i kuvajte 10 minuta. Orahe pomešajte s umućenom slatkom pavlakom i napunite jabuke. Odozgo stavite po kašiku slatke pavlake.
Pohovani kolutovi
Sastojci:
- 5 jabuka
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 250 g brašna
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na kolutove debljine pola centimetra. Umutite jaja sa oba šećera da dobijete penastu smesu. Dodajte mleko i brašno. Umutite da se sve sjedini. Zagrejte veću količinu ulja i tiganju da jabuke mogu da plivaju. Kolutove jabuka uvaljajte u umućenu smesu i pržite s obe strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Savet
Poslužite posute šećerom u prahu, cimetom ili pelivene medom.
Kolač s makom
Sastojci:
- 5 rendanih jabuka
- 100 g mlevenog maka
- 1 šolja brašna
- 1 šolja griza
- 1/2 šolje šećera
- 1 šolja ulja
Za glazuru:
- 5 kašika džema po želji
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 ml biljne pavlake
Priprema:
Jabuke očistite i narendajte. Iscedite, dodajte šećer, ulje, brašno, griz, mak i dobro izmešajte. Sipajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi namažite džemom. Za glazuru, zagrejte pavlaku do ključanja, sklonite sa šporeta, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prelijte ohlađen kolač i ostavite da se glazura stegne.
Američka pita
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- 7 kašika soka od pomorandže
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 175 g margarina
Za fil:
- 1 kg jabuka
- 3 kašike šećera
- 3 kašike soka od pomorandže
- 2 kašike cimeta
- 3 kašike prezli
I još:
- 3 kašike džema od kajsija
- 4 kašike prezli
Priprema:
Testo: Pomešajte prosejano brašno, šećer i so. U drugoj činiji umutite hladan margarin, pa postepeno dodajte brašno i na kraju sok. Kada testo postane kompaktno stavite ga u frižider dok napravite fil. Fil: Narendajte očišćene jabuke, pospite sokom, šećerom i cimetom, te dodajte prezle. Ostavite da odstoje. Testo rastanjite na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od pola centimetra i stavite u podmazan kalup za tortu kao koru. Višak sklonite i zajedno s kalupom stavite još pet minuta u frižider. Rastanjite ostatak testa, isecite na trake. Izvadite pitu iz frižidera, premažite džemom, pospite s pola količine prezli i rasporedite fil. Odozgo stavite preostale prezle i poređajte trake uzduž i popreko. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko jedan sat.
Mirišljavi mafini
Sastojci:
- 350 g brašna
- 300 ml mleka
- 2 jabuke
- 4 kašike meda
- 3 belanca
- 1 limun
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica cimeta
- 3 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Oljuštite, očistite jabuke i izrendajte ih. Prelijte ih sokom od limuna. Posebno pomešajte med, ulje, mleko, prstohvat soli i narendanu koru limuna. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite belanca u čvrst sneg i postepeno dodajte u prvu smesu. Izmešajte varjačom, pa dodajte jabuke i cimet. Sipajte u podmazan kalup za mafine i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)