POSNA BAKLAVA SA MLEVENIM KEKSOM Recept je proveren, a ukus savršen
Neodoljivi desert idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.
Potrebno je
- 12 kora
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g posnog mlevenog keksa
- 6 kašika griza
- 150 ml ulja
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
Za sirup:
- 700 ml vode
- 600 g šećera
- par kriški limuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U šerpu stavite vodu i šećer pa pustiite da proključaju. Dodajte limun i kuvajte uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Ostavite ga da se prohladi. U jednoj posudi pomešajte posni mleveni keks, orahe, griz i šećer, da se sastojci dobro sjedine. Sipajte vodu i ulje, pa promešajte da se svi sastojci sjedine. Doljte još malo vode po potrebi. U jednoj posudi pomešajte malo vode i ulja, da napravite preliv za premazivanje kora. Koru poprskajte dobijenom smesom, pa preko stavite još jednu koru, poprskajte vodom i uljem. Premažite fil, Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Isecite baklavu, pa prelijte ohlađenim sirupom. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNA BAKLAVA Po starom bosanskom receptu, desert na kome su odrasle generacije
Sočna i mekana, idealna za sve svečane prilike.
POSNA BAKLAVA SA MAKOM Rapsodija ukusa za one izbirljive, najbolje stavite odmah duplu meru
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa makom ćete obožavati, a pogodna je i za dane posta.
BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.
POSNA BAKLAVA S ČOKOLADOM Hrskava, kremasta i očaravajuća
Napravite baklavu sa čokoladom, potpuno je drugačija od one klasične. Nećete moći da joj odolite, zato stavite odmah duplu meru.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)