POSNA BAKLAVA SA MLEVENIM KEKSOM Recept je proveren, a ukus savršen

Ivana Pavlović

09:30

Slatki kutak 0

Neodoljivi desert idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.

baklava
Shutterstock

Potrebno je

  • 12 kora
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g posnog mlevenog keksa
  • 6 kašika griza
  • 150 ml ulja
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml vode

Za sirup:

  • 700 ml vode
  • 600 g šećera
  • par kriški limuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. U šerpu stavite vodu i šećer pa pustiite da proključaju. Dodajte limun i kuvajte uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Ostavite ga da se prohladi. U jednoj posudi pomešajte posni mleveni keks, orahe, griz i šećer, da se sastojci dobro sjedine. Sipajte vodu i ulje, pa promešajte da se svi sastojci sjedine. Doljte još malo vode po potrebi. U jednoj posudi pomešajte malo vode i ulja, da napravite preliv za premazivanje kora.  Koru poprskajte dobijenom smesom, pa preko stavite još jednu koru, poprskajte vodom i uljem. Premažite fil, Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj  na 220 stepeni. Isecite baklavu, pa prelijte ohlađenim sirupom. Prijatno!

Komentari (0)

Loading