POSNA BAKLAVA SA MLEVENIM KEKSOM Recept je proveren, a ukus savršen
Neodoljivi desert idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.
Potrebno je
- 12 kora
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g posnog mlevenog keksa
- 6 kašika griza
- 150 ml ulja
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
Za sirup:
- 700 ml vode
- 600 g šećera
- par kriški limuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U šerpu stavite vodu i šećer pa pustiite da proključaju. Dodajte limun i kuvajte uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Ostavite ga da se prohladi. U jednoj posudi pomešajte posni mleveni keks, orahe, griz i šećer, da se sastojci dobro sjedine. Sipajte vodu i ulje, pa promešajte da se svi sastojci sjedine. Doljte još malo vode po potrebi. U jednoj posudi pomešajte malo vode i ulja, da napravite preliv za premazivanje kora. Koru poprskajte dobijenom smesom, pa preko stavite još jednu koru, poprskajte vodom i uljem. Premažite fil, Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Isecite baklavu, pa prelijte ohlađenim sirupom. Prijatno!
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)