VASINA TORTA Čuvena poslastica sa orasima koja u imenu krije istinitu priču
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paraćinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Potrebno je
Za kore
Možda vas zanima:

VASINA TORTA Ljubav tašte prema zetu iskazana u poslastici koja oduševljava od 1908.godine
Nastala je 1908 godine u Paraćinu.
POSNA MOSKVA ŠNIT Savršena voćna poslastica sa ananasom i orasima bez koje nijedno slavlje ne prolazi
Ako volite originalnu verziju, obožavaćete i njenu posnu varijantu.

USKRŠNJA TORTA U OBLIKU ZECA Poslastica sa kokosom koju će zbog izgleda deca voleti
Lagana i kremasta, savršena za dečije rođendane i bitne datume.

BRZA SARAJEVSKA TORTA Starinska poslastica koja budi sva čula, a gotova za tili čas
Prepuna čokolade i orahe, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašika brašna
Fil
- 300 g mlevenih oraha
- 50 ml mleka
- 150 g prah šećera
- 1 kora i sok od pomorandže
- 5 štangli crne čokolade
- 200 g putera
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
Šlag
- 15 kašika šećera
- 1 šoljom vode
- 4 belanceta
Priprema:
Za koru
Umutite mikserom belanca, pa pred kraj postepeno dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodajte žumanca, jedno po jedno, sjedinite ih, a zatim dodajte brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešajte vodeći računa da što manje splasne. Koru pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Neka se kora ohladi, a zatim na nju nanesite sok od jedne pomorandže.
Za fil
Potopite orahe u dobro zagrejanom mleku, pošećerite prah šećerom, pa dodajte puter i sve dobro sjedinite. Dodajte 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno skuvajte na pari 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešajte sa smesom od oraha. Filom filujte koru. Za šlag ušpinujte 15 kašika šećera sa šoljom vode, pa lagano sipajte u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi. Šlag premažite preko torte . Ukrasite tortu po želji.

NEODOLJIVI NJUJORŠKI ČIZKEJK Mekan kao duša, a topi se u ustima, savršen za sve bitne događaje
Sočni desert nestaće sa stola odmah.

NEODOLJIVI MAFINI SA LIMUNOM Osvežavajući slatkiš u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

TIRAMISU KUGLICE Savršeni spoj sitnih kolača i čuvenog italijanskog deserta, za sve svečane prilike
Mekane i sočne, nestaće sa stola odmah.

KROFNE PUNJENE KREMOM OD VANILE Mekane i vazdušaste, a tope se u ustima
Sočne i slasne, najbolje odmah stavite duplu meru.

POSNA SAHER TORTA Neodoljiva poslastica sa džemom koja ukusom nimalo ne zaostaje za originalom
Savršena i slatka, uzećete parče više.
Komentari (0)