KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

Ivana Pavlović

10:30

Slatki kutak 0

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

kladkaka
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 4 kašike kakao praha
  • 100 g putera ili margarina
  • pola kašičice soli

Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Otopite margarin ili puter. Zasebno umutite jaja i šećer. Tome dodajte ostale sastojke, pa polako mešajte. Treba da dobijete suvu koru. U manji okrugli pleh preručite smesu. Pecite od 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pustite da se prohladi. Švedski kolač služite uz kuglu sladoleda ili voće. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading