MARININA ČOKOLADNA TORTA BOLJA OD ONE KLASIČNE Za pravo zadovoljstvo
Napravite preukusnu poslasticu po receptu Marine Ćosić Pejić, autorke profila Mama kuva s bebom
Privatna arhiva/Marina Ćosić Pejić
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite jake čokoladne poslastice, ovu tortu ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Marina Ćosić Pejić, autorka Instagram stranice „mama kuva sa bebom“. Marina je rodom iz Smederevske Palanke, već godinama živi u Beču, a ideju da otvori nalog sa receptima dobila je tokom prve trudnoće kada je dosta vremena provodila kod kuće. Talentovana Marina je po profesiji tehničar za zaštitu životne sredine, a kuvanje joj je hobi koji obožava, i kome se rado i s ljubavlju posvećuje.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Ovaj recept je inače od naše poznate blogerke Marine Stanojević, poznatije kao Marinas Taste. Ja sam neko ko obožava čokoladne torte, tako da me je ova torta osvojila na samo čitanje recepta .
Kada bi vas neko pitao ko nije probao ovu tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Kremasta, puna ukusa, jednostavno prava čokoladna bomba koja se dopada čak i onima koji kažu da ne vole čokoladne torte.
Koja je tajna savršenog fila s pudingom?
- Sve treba raditi samo s punom pažnjom i bez žurbe. Ukoliko puding ne razmutimo dovoljno, već ga tako s grudvicama umešamo u mleko, fil će biti pun grudvica. Isto tako najbitnija stvar kod dobrog fila je da maslac sobne temperature prvo umutimo, pa ga onda postepeno dodajemo u umućen fil.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Ništa strašno, ukoliko se dogodi da kora pukne kada nafilujemo tortu, to se neće ni primetiti. Bitno je uvek dodati tačnu količinu brašna koja stoji u receptu i neće biti problema.
Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
- Za svaku tortu je najbolje da odstoji preko noći, u nekim situacijama može i manje. Ali ako želimo da torta ispadne stvarno kako treba i da se lepo seče, najbolje je praviti jedan dan ranije.
Da li ste nekada pravili s drugim sastojcima?
- Jesam, ovu tortu sam pravila čak u dve nove kombinacije. Jedna je bila isti čokoladni fil plus jedan fil maskarpone, lešnik, napolitanke i lešnik krem. A druga opcija, čokokadni fil i fil sa pudingom, žumancima i mlevenim keksom. Svaka kombinacija će se odlično uklopiti i dati neki nov i zanimljiv ukus, možemo dodati voćni fil isto, ili sveže voće.
Da li je moguće napraviti posnu verziju ove poslastice, da izbegnete jaja i kako biste to napravili?
- O da, danas postoji toliko posnih stvari da je sve moguće zameniti. U kore možemo umesto jaja staviti neki džem i lešnik/orah. Umesto običnog mleka možemo koristiti sojino mleko ili bilo koje drugo biljno mleko. Posni krem, posna čokolada i svi ostali drugi sastojci se mogu kupiti posni.
Da vam sada dođu iznenadni gosti, šta biste im napravili?
- Punjene slane palačinke, zapečene sa pavlakom za kuvanje i rendanim sirom.
Sastojci:
Za koru :
10 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakaoa
200 ml ulja
Za fil:
750 ml mleka
3 kašike šećera
100 g mlečne čokolade
3 kesice pudinga od čokolade
170 g maslaca
400 g lešnik krema
Još :
200 ml čokoladnog mleka
500 ml mleka
Ganaš
300 ml slatke pavlake
250 g crne čokolade
Priprema:
Pravite 2 kore sa po 5 jaja. Potom svaku koru prerežite na dva dela tako da dobijete 4 kore. Umutite penasto 5 belanaca, postepeno dodajte 3 kašike šećera, pa kratko još mutite. Dodajte žumanca, 100 ml ulja, 3 kašike brašna i 2 kašike kakaoa pa umešajte ručno. Smesu sipajte u pleh 22 cm, i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta. Kada se kora ohladi, prerežite je na dva dela.
Za fil mleko stavite da provri, a u preostalih 250 ml mleka dodajte šećer i puding, pa kad je mleko gotovo, skuvajte puding. Sklonite sa šporeta, pa dodajte 100 g čokolade i mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se puding ohladi. Maslac umutite, pa postepeno dodajte puding. Puding isto umutite mikserom pre nego što ga spojite s maslacem. Potom dodajte lešnik krem, i sve zajedno umutite. Svaku koru prelijte sa malo čokoladnog mleka, pa filujte tortu. Za ganaš u 300 ml slatke pavlake dodajte 250 g crne čokolade, i na slaboj temperaturi mešajte dok se čokolada ne otopi. Potom se krema ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim par sati u frižideru. Kada je ganaš postao čvrst, umutite ga mikserom, pa koristite za dekorisanje torte.
Možda vas zanima:
REFORMA TORTA Kraljica slavske trpeze ukusa koji govori više od 1000 jezika
Klasik koji nikada ne izlazi iz mode.
KENEDI TORTA Hit poslastica svih rođendana 90 ih, a čokoladna i izdašna
Kremasta i neodoljiva, uzećete parče više.
JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA Samo dva sastojka, a nemoguće je zaustaviti se na jednom parčetu
Ukusa koji priča priče.
NAJBRŽA ČOKOLADNA TORTA Pravi se po principu smuti pa prospi, a budi sva čula mirisom i ukusom
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)