ŠAM ROLNICE SLAĐE NEGO KLASIČNE Za prave sladokusce, a tope se u ustima

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Fenomenalan desert za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.

šam rolnice
Shutterstock

Potrebno je

Za lisnato testo:

  • 450 g brašna
  • 50 g putera
  • 250 ml tople vode
  • 2 žumanca
  • 1 kašičica sirćeta
  • prstohvat soli

Za premaz:

  • 450 g putera
  • 50 g brašna

Za šam:

  • 10 belanaca
  • 600 g šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 250 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, so i puter, pa dodajte žumanca, sirće i toplu vodu. Zamesite glatko testo. Zatim ga rastanjite oklagijom i namažite premazom od izmešanog brašna i putera. Savijte kao pismo i rastanjite oklagijom u pravougaonik. Ponovite isto još jednom. Savijte da desna trećina preklopi srednju trećinu, a onda preklopite levom stranom i ostavite da stoji pola sata u frižideru. Ponavljajte postupak još 2 puta. Oklagijom rastanjite testo u oblik pravougaonika. Onda ga isecite na trake i obmotajte ih oko modlica za rolne. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Zasebno, u posudi belanca umutite u čvrst sneg pa dodajte malo po malo šećera. Mikserom mutite sve dok se šećer istopi. Filujte šamom prohlađene rolnice. Pospite ih šećerom u prahu. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading