PLETENICA SA MAKOM Cela kuća će zamirisati na limun, rum i sveže pecivo
Savršenog mirisa i još boljeg ukusa, pravićete stalno.
Potrebno je
- 500 g brašna
- 2 dl mleka
- 0,5 dl mleka za kvasac
- 1 kesica kvasca
- 4 kašike šećera
- 1 korica jednog limuna
- 1 jaje
- 150 g putera
- malo soli
Za fil
- 300 g mlevenog maka
- 1 dl vrelog mleka
- šećer
- korica limuna
- malo ruma
- umućeno belance
Priprema
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Pomešajte kvasac i šećer sa toplim mlekom pa ostavite 10 minuta. Pomešajte sa brašnom, puterom, belancem, šećerom i koricom limuna. Zamesite mekano testo. Ostavite na toplom 20 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite testo u 3 loptice. Svaku loticu razvaljajte 15x30 cm. U jednoj posudi pomešajte mleveni mak, vrelo mleko, šećer, limunovu koricu, rum i belance. Loptice premažite filom pa urolajte. Ispletite pletenicu pa je premažite žumancetom i pospite šećerom. Ostavite da odmori 20 minuta. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, dok ne dobije lepu smeđu boju. Čačkalicom proverite da li je pletenica pečena. Bon appetit!
NEODOLJIVE ČOKOLADNE BOMBICE Sitni kolači gotovi za 15 minuta, najbolje stavite odmah duplu meru
Fenomenalne i slatke, a savršene za slavsku trpezu.
KREM BRULE Penušavi, kremasti desert iz Francuske koji budi sva čula
Zamirisaće cela kuća na vanilu, a nestaće sa stola čim se postavi.
DESERTI SA DŽEMOM Mekani kao duša, a tope se u ustima, biramo samo one najbolje
Sočne krofne, čuvena torta ili starinske knedle, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
ŠAPICE Starinski kolačići za prave sladokusce, po receptu iz bakine kuhinje
Priprema je jednostavna, a ukus neodoljiv.
NAJSOČNIJI UŠTIPCI Desert po norveškom receptu sa jabukama i suvim grožđem, a miriše na jesen
Neodoljivi i mekani, otopićete se od slatkoće.
Komentari (0)