SOČNA I MEKANA Čokoladna pletenica biće najzanimljivija deci
Ukus je čaroban
Babka - čokoladna pletenica
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
100 g margarina
120 ml mlakog mleka
2 jajeta
50 g šećera
1 suvi kvasac
1 žumance
1/2 kašičice soli
vanilin šećer po želji
Za nadev:
100 g maslaca
90 g čokolade za kuhanje
40 g kakaoa
40 g mlevenog šećera
1/4 kašičice soli
1 kašičica cimeta
Za premaz:
1 jaje
50 g otopljenog margarina
30 g mlevenog šećera
80 g brašna
1/4 kašičice soli
Priprema:
Testo: U toplo mleko dodajte šećer, kvasac, jaja, žumance, dve šake brašna i margarin. Sve dobro sjedinite. Ostatak brašna dodajte postepeno, u nekoliko navrata, dok ne umesite glatko testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Nadev: Na pari otopite čokoladu i margarin. Zatim dodajte kakao, šećer u prahu, so i cimet. Sve sastojke izmešajte. Testo podelite na dva jednaka dela. Prvi deo oblikujte rukama u pravougaonik, a potom ga razvijajte što tanje, da bude gotovo prozirno. Kraća strana pravougaonika treba da bude dužine kao dva kalupa. Duža strana biće zaista dosta duga jer ćete sa te strane motati testo. Toplim nadevom premažite testo. Potom s kraće strane motajte babku kao štrudlu. Zamotanu štrudlu presavijte napola, te je nežno upletite u pletenicu. Stavite u kalup za pečenje obložen papirom. Ponovite postupak s drugim delom testa. Pokrijte pletenice da se ne suše i ostavite ih 60-90 minuta ili dok se ne udvostruče. Potom ih premažite jajetom razmućenim s vodom i pecite 10 minuta na 220 stepeni, a zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ODLIČNO IDU UZ ČAJ ILI KAFU Brzi i ukusni keksići sa čokoladom
Lako se prave, i deca će ih zavoleti.
PAUNOVO OKO JE SAVRŠENA POSLASTICA Rolat koji fascinantnim ukusom očarava
Baš kao i istoimena prica.
BRZI I IZDAŠNI ROLAT Recept koji će vam svi tražiti da im date
Čokolada je glavni sastojak.
POPULARNI KLASIK KOJI TOPI SVA ČULA Desert sa čokoladom je sve što ćete jesti danas
Neprikosnovena je poslastica.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)