SOČNA I MEKANA Čokoladna pletenica biće najzanimljivija deci

Alo.rs

12:00

Slatki kutak 0

Ukus je čaroban

SOČNA I MEKANA Čokoladna pletenica biće najzanimljivija deci
unsplash.com

Babka - čokoladna pletenica

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

100 g margarina

120 ml mlakog mleka

2 jajeta

50 g šećera

1 suvi kvasac

1 žumance

1/2 kašičice soli

vanilin šećer po želji

Za nadev:

100 g maslaca

90 g čokolade za kuhanje

40 g kakaoa

40 g mlevenog šećera

1/4 kašičice soli

1 kašičica cimeta

Za premaz:

1 jaje

50 g otopljenog margarina

30 g mlevenog šećera

80 g brašna

1/4 kašičice soli

Priprema:

Testo: U toplo mleko dodajte šećer, kvasac, jaja, žumance, dve šake brašna i margarin. Sve dobro sjedinite. Ostatak brašna dodajte postepeno, u nekoliko navrata, dok ne umesite glatko testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Nadev: Na pari otopite čokoladu i margarin. Zatim dodajte kakao, šećer u prahu, so i cimet. Sve sastojke izmešajte. Testo podelite na dva jednaka dela. Prvi deo oblikujte rukama u pravougaonik, a potom ga razvijajte što tanje, da bude gotovo prozirno. Kraća strana pravougaonika treba da bude dužine kao dva kalupa. Duža strana biće zaista dosta duga jer ćete sa te strane motati testo. Toplim nadevom premažite testo. Potom s kraće strane motajte babku kao štrudlu. Zamotanu štrudlu presavijte napola, te je nežno upletite u pletenicu. Stavite u kalup za pečenje obložen papirom. Ponovite postupak s drugim delom testa. Pokrijte pletenice da se ne suše i ostavite ih 60-90 minuta ili dok se ne udvostruče. Potom ih premažite jajetom razmućenim s vodom i pecite 10 minuta na 220 stepeni, a zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 20 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading