TORTA CRVENI BARŠUN Raskošna poslastica fenomenalnog ukusa za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Torta kojoj popularnost samo raste, pravićete stalno.

torta crveni baršun
Shutterstock

Potrebno je:

Za patišpanj:

  • 2 1/2 šolje brašna za sve namene
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1 1/2 šolja granuliranog šećera
  • 2 1/2 kašičice crvene prehrambene boje
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 1/3 šolje mlaćenice

Za glazuru od krem sira:

  • 230 g krem sira, sobne temperature
  • 230 g putera, sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 7 šoljica šećera u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Dve okrugle tepsije obložite papirom za pečenje. U jednoj posudi prosejte brašno, sodu bikarbonu, so i kakao prah. U zasebnoj posudi umutite ulje i šećer. Postepeno dodajte jedno po jedno jaje, i mutite dok ne dobijete penastu smesu. Umešajte vanilin ekstrakt i prehrambenu boju. Sve dobro promešajte. Zasebno, u posudi pomešajte sirće i mlaćenicu. Dodajte naizmenično mešavinu sa mlaćenicom i suve sastojke. Sve lepo sjedinite. Testo podelite na dva dela, pa ga izlijte ga u kalupe. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite kore da se prohlade. Zasebno umutite puter i krem sir pa dodajte vanilin ekstrakt, so i šećer. Na tacnu stavite prvu koru pa je obilno premažite kremom. Nanesite drugu koru pa premažite kremom. Dekorišite tortu prehrambenom crvenom bojom. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading