TIRAMISU SA JAGODAMA Italijanski desert mekan kao pamuk, savršen uz šoljicu kafe

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Čuveni italijanski desert sa piškotama i kafom možete da napravite sa različitim sastojcima.

tiramisu sa jagodama
Shutterstock

Za fil:

  • 500 g mascarpone sira
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml slatke pavlake
  • veće pakovanje piškota
  • 500 g jagoda

Za preliv:

  • 200 g jagoda
  • sok 1 limuna
  • 4 kašike šećera
  • 15 ml vode

Priprema:

U jednoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerima. Onda ih skuvajte na pari dok se krema na zgusne. Ostavite da se prohladi. Onda u smesu dodajte sir i umućenu slatku pavlaku. Mutite dobro da smesa postane kompaktna. U jednu posudu stavite naseckane jagode, šećer i limunov sok. Zatim sipajte vodu i izblendajte štapnim mikserom, i zagrejte. U pripremljeni sirup umačite piškote, pa ih ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Preko nanesite sloj fila, pa rasporedite seckane jagode. Ponavljajte postupak do utroška materijala. Ostavite da se tiramisu dobro prohladi, pa dekorišite šlagom ili pospite kakaom. Prijatno!

 

 

 

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

Komentari (0)

Loading