Napravite ovu neodoljivu nepečenu poslasticu po receptu Ane Krstajić Krstić
Ko ne voli sladoled? A ako je još i torta od sladoleda, pa oduševljenju nema kraja. E baš takav recept sa nama je podelila Ana Krstajić Krstić, autorka profila „anina kuhinja“, diplomirana novinarka i master komunikolog, zaposlena kao marketing menadžer. Iako joj je kuvanje samo hobi, uživa u svakom trenutku spremanja poslastica i đakonija, i jako je zadovoljna povratnim reakcijama na njen trud. Poslastica koja se pravi brzo i lako, a nema paljenja rerne oduševiće sve koji je budu probali.
Piše: Ivana Pavlović
Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?
- Ovo je torta koju je mama često spremala kada smo bile mlađe. Sestra je rođena na leto, tako da je grčki sladoled bio logičan izbor i za rođendansku tortu. Tako sam je se setila jednog dana, trebala mi je torta koja se sprema brzo, lako i jednostavno oblikuje, pa sam zvala mamu da mi pošalje recept kako bih je napravila.
Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
- Po meni, savršeni fil je kremast i po mogućnosti čokoladni. Ono na šta uvek treba obratiti pažnju jeste da fil bude umućen dovoljno, dakle, da ga ne mutimo prekratko - postaće tečan, ali i da ne preteramo s mućenjem kako se komponente fila ne bi razvojile.
Da li je moguće napraviti posnu varijantu ove torte?
- U današnje vreme imamo posnu zamenu za gotovo sve, tako da i ova torta može dobiti svoju posnu varijantu. Samo je važno voditi računa da pronađemo posnu zamenu za sve komponente, ovde posebno mislim na posni želatin. Ostale namirnice su lako dostupne u obe varijante tako da to neće biti problem.
Da li bi valjala kombinacija s bundevom kao sezonskom namirnicom i koliko bi to uticalo na ukus?
- Ovo je jedna vrlo osvežavajuća i lagana torta. Kombinacija kremastog ukusa i dva preukusna sloja od keksa i napolitanki po meni najbolje ide uz neko kiselkasto crveno voće. To svakako ovoj torti daje i specifičan izgled, pa joj nije potrebno mnogo ukrašavanja. Što se mene tiče, ne bih probala kombinaciju sa bundevom, ali ako neko želi da proba - što da ne.
U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
- Po meni, ovo je torta za svaku priliku. Ja sam je spremala za rođendane, razna slavlja, ali i ovako, kada mi se jednostavno jela. Kod nje mi se dopada što je sam proces pripreme vrlo jednostavan i zato mislim da baš svako može da je spremi za bilo koju priliku.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Prvi recept kojeg se sećam da sam samostalno napravila je za čokoladne mafine. To je bilo otprilike dok sam išla u srednju školu, ali po tom istom receptu i dalje spremam mafine.
Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- Uh, ovo je vrlo teško pitanje. Veliki sam gurman i volim svašta da probam, ne mogu čak reći ni da imam omiljeno jelo. Ali hajde neka bude, od jela koja sam sama spremala - čizkejk od slatkiša, od slanih varijanata to je kremasta pasta s piletinom. Od jela koja nisam sama spremala, iskreno ne mogu da se odlučim za nešto konkretno, zaista uživam u hrani.
Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Trudim se da ne bacam hranu, a moji ukućani su zahvalni tako da se uglavnom pojede i šta ne uspe. Najviše puta do sada sam imala problema s pravljenjem testa, nestrpljiva sam i ne sačekam da dovoljno naraste, pa mi sve propadne. Tako sam, na primer, prošle godine morala da bacim cimet rolnice koje zaista nisu bile jestive (iako sam se potrudila da pojedem makar jednu).
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Za predjelo uvek biram dobro meze - suhomesnate proizvode i sireve, kao i razne salate. Za glavno jelo bih izabrala neko lepo spremljeno, dugo krčkano meso sa krompirom, uz još neko povrće. A za desert - čizkejk.
Da vam iznenada navrate gosti, koji brzinski slatkiš biste im spremili?
- Sreća, imam dosta takvih recepata. U tom slučaju bih se odlučila za čokoladni mus ili čokoladni sufle, prave se brzo i lako, a sve sastojke uglavnom imam uvek kod kuće. Takođe, dobra opcija za brzu pripremu su uvek slatki kupovi za koje se može kombinovati svašta - voće, sladoled, puding, keks, šlag…
Grčka sladoled torta
Recept
Sastojci:
- 1l mleka
- 300 g šećera
- 3 želatina
- 125 g napolitanki sa lešnikom
- 125 g mlevenog keksa
- 500-600 g voća po želji
- 400 g šlaga
Priprema:
Mleko zagrejte sa šećerom dok se šećer ne otopi. U malo vode aktivirajte želatin, pa dodajte u mleko i kuvajte na laganoj vatri 5 minuta dok se želatin ne istopi. Zatim ohladite mleko, pa ga umutite sa šlagom. Podelite na 3 dela pa u prvi deo dodajte keks, rasporedite u kalup. U drugi dodajte napolitanke, pa stavite preko dela sa keksom. Dodajte voće u treći deo pa prebacite u kalup. Ostavite u frižideru dok se ne stegne pa dekorišite po želji.
Možda vas zanima:
SLADOLED TORTA Očaravajuća poslastica koja se ne odbija, lagana i kremasta, svaki trud se isplati
Poslastica savršena za vrele letnje dane osvežiće vas u trenu.
SLADOLED TORTA Pravi se od samo 3 sastojka, a rashlađiće vas u toplim prolećnim danima
Uspeće i početnicima, a pomera granice dobrog ukusa.
SLADOLED TORTA SA JAGODAMA Fenomenalna poslastica koja miriše na ljubav
Poslastica idealna za tople dane nikoga neće ostaviti ravnodušnim, najbolje odmah stavite duplu meru.
FENOMENALNA SLADOLED TORTA Od samo 3 sastojka, napolitanke joj daju dodatnu draž
Torta neodoljivog, kremastog ukusa. Potrebne su vam samo 3 namirnice.
GRČKA SLADOLED TORTA Nepečena poslastica po receptu blogerke "anina kuhinja"
Napravite ovu neodoljivu nepečenu poslasticu po receptu Ane Krstajić Krstić
MONTE KRISTO SENDVIČ Božanstven izbor za nedeljni doručak, garantujemo da se niko neće buniti
Poslužite ga uz laganu i osvežavajuću zelenu salatu, ili pojačajte sa hrskavim krompirićima
LJUTI NAMAZ OD CVEKLE I MAJONEZA Pravi gurmanski, može se služiti uz pečenje
Ljuti namaz od cvekle i majoneza se jednostavno pravi, a ukus je pravi gurmanski.
SALATA SA MAKARONAMA I PILETINOM Zasitna, pravi se očas posla, tražićete više!
Priprema se za tili čas i vrlo je zasitna.
KREMASTA KROMPIR SALATA Gurmani će je obožavati, može se služiti i uz ribu ili meso
Gurmani će obožavati ovu kremastu krompir salatu.
Komentari (0)