GRČKA GALATOPITA Pravi se od osnovnih sastojaka iz kujne, a prosto miluje nepca

Ivana Pavlović

12:00

U sosu sa 0

Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.

galatopita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1,2 litra punomasnog mleka
  • 250 g šećera
  • 1 kašika vanile
  • 150 g griza, plus malo za podmazivanje
  • 3 jaja
  • malo rendane limunove kore
  • 100 g putera, plus malo za podmazivanje

Za serviranje:

  • med
  • cimet

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi pomešajte mleko i šećer na srednje jakoj vatri, pa ostavite da se zagreva 5 minuta. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Sipajte polako vruće mleko u ovu smesu, uz neprestano mešanje. Vratite nazad u šerpu pa dodajte vanilu i puter. Kuvajte uz neprestano mešanje na srednjoj vatri. Onda skinite sa vatre. U pleh obložen pek-papirom pospite malo griza pa sipajte smesu. Pecite 45 minuta. Pustite da se galatopita potpuno prohladi, pa služite uz dodatak meda i cimeta.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading