PITA SA VIŠNJAMA I ŠLJIVAMA Mihajlu Pupinu je bila omiljena, pola pleha nestane dok pristavite kafu

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Sočna poslastica u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa.

pita sa višnjama
Printscreen
pita sa višnjama Printscreen
 

 

 

Potrebno je:

Testo:

  • 550 g brašna
  • 125 g margarina
  • 250 g šećera
  • 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
  • 2 dl mleka
  • prašak za pecivo
  • kašičica sode bikarbone

Fil:

  • 700 g šljiva
  • 200 g višanja
  • 250 g šećera
  • 100 g badema
  • pola kašičice vanilin šećera

Dekoracija:

  • šećer u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni.Oljuštite šljive i izvadite im koštice, pa ih pospite cimetom. U jednoj posudi pomešajte brašno i margarin sve dok se ne dobije prhka tekstura. Dodajte šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa dobro promešajte. Zatim umešajte jaje, žumance i mleko. Zamesite kompaktno testo. Onda ga podelite na dva dela, pa razvucite oklagijom prvu koru. Stavite u pleh obložen pek papirom pa preko nje rasporedite voće. Pospite ga mlevenim bademima i preostalim šećerom. Na kraju prekrijte drugom korom. Pecite pitu oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Komentari (0)

Loading