Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Tatjane Radović Popović iz Bara
Privatna arhiva
Piše: Ivana Pavlović
Raskošna poslastica od jaja, čokolade, lešnika i oraha, savršena za sve svečane prilike, a svakim zalogajem mami na parče više. Ovim rečima bi mogla da se opiše čokoladna torta sa lešnicima, čiji recept nam je dala Tatjana Radović Popović, supruga, majka i autorka profila „tanjas.sweet house“. Rođena u Bijelom Polju, a živi u Baru, po profesiji je trgovac, a kuvanje joj je hobi i strast, posebno kada je u pitanju pripremanje torti. Porodica i 100.000 pratilaca na društvenim mrežama su joj najveća podrška i inspiracija, kao i dokaz da hrana spaja ljude.
Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?
- Na ideju za jednu posebnu tortu došla sam jer moje najmlađe dete obožava čokoladne torte i bila je baš za nju.
Koja je tajna savršenog fila?
- Tajna savršenog fila kuvanog na pari je u tome da se žumanca dobro umute sa šećerom, a zatim kuvaju na pari uz stalno mešanje. Pred kraj kuvanja se dodaje čokolada po receptu i fil se kuva samo dok se čokolada potpuno ne istopi. Kada se fil potpuno ohladi, dodaje se umućen puter, sve se sjedini i ostavi u frižideru da se tekstura ujednači pre nego što se kora premaže. Ako se fil kuva u loncu na pari, temperatura mora biti umerena, a mora se mutiti bez prestanka varjačom, kašikom ili žicom za mućenje oko 25 minuta kako bi bio savršen. Nikako ne treba koristiti margarin - puter je mnogo zdraviji i torta je neuporedivo lepša. Ako se kuva u običnom loncu, dno šerpe treba kontrolisati ili koristiti šerpu na pari. Da biste proverili da li je fil gotov, možete koristiti nož ili špatulu - ako fil sa vrha ne pada, spreman je. Ovo je najsigurniji način da žuti fil bude savršen i ne treba ga kuvati duže od 25 minuta, osim ako pripremate veće količine ili dvostruki sloj torte.
Da li fil treba da bude topao ili hladan kada mažete kore?
- Fil za tortu mora biti potpuno hladan kada se kore mažu.
Da li je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti?
- Pravila sam torte i sa drugim pudingom, uključujući i brze varijante, ali ova torta se ne može napraviti u posnoj varijanti.
U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
- Prikladna je za bilo koju priliku i može krasiti kraljevski sto. Nije uvek idealno praviti tortu za 15 minuta koristeći samo tri sastojka, jer to ne može biti ukusno. Moja torta je napravljena od jaja, čokolade, lešnika i oraha, sa puterom, i priprema se za oko 40 minuta. To je torta sa samo pet sastojaka, a ukus je savršen.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Najbrže jelo koje pripremam su makarone sa četiri vrste sira.
Koje jelo ne volite da pravite?
- Ne volim da pravim pomfrit.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Volela bih da probam ramstek ili biftek.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Više volim da spremam složenija jela nego instant recepte. Puno sam čitala, informisala se i dograđivala znanje, posebno o svetskoj kuhinji, i imam izražen osećaj za ukus torti, toliko da mogu prepoznati sastojke u svakoj torti koju probam, čak i ako je nisam pravila.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?
- Najposebnija poslastica koju sam ikada napravila je puslica sa lešnikom, kokosom i karamelom, koju sam sama i osmislila.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji?
- To je čokoladna torta koju mogu napraviti čak i od jedne kore, torta je gotova za 40 minuta i preukusna je.
Priprema:
Kora:
- 10 belanaca
- 200 g šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih pečenih lešnika
- 1 kašika mlevenog keksa
- 50 g čokolade u prahu
Fil:
- 20 žumanaca
- 250 g šećera
- 400 g putera
- 150 g čokolade
Ganaš:
- 150 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Umutite penasto belanca, pa dodajte postepeno šećer. Kada se umuti čvrsta pena od belanaca i šećera, ugasite mikser, dodajte orahe, lešnike, čokoladu u prahu i ručno promešajte. U pleh stavite pek-papir, ravnomerno izručite smesu, pa pecite 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Napravite dve kore i presecite ih na polovinu da bi se dobile četiri kore. Umutite žumanca sa šećerom, pa ih skuvajte na pari. Pred kraj dodajte čokoladu. Posebno umutite maslac otopljen na sobnoj temperaturi. U ohlađen fil dodajte maslac pa sjedinite. Premažite ravnomerno sve četiri kore. Otopite 150 g čokolade sa 3 kašike ulja, da dobijete ganaš. Prelijte tortu i ukrasite po želji. Ostavite dva sata da se ohladi.
Možda vas zanima:
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
ČOKO ORANDŽ TORTA PRVA NESTAJE SA STOLA Raskošna i kremasta i svi je vole
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SE TOPI U USTIMA Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
OPERA TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Poslastica sa kafom koja razvaljuje ukusom
Opera tortu je 1960. godine kreirao poznati francuski šef kuhinje, Lenotre.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)