MILICIN ČIZKEJK SA PISTAĆIMA I MALINOM MILUJE NEPCA Za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Milice Dojčinović iz Beograda.

pistać malina čizkejk
Privatna arhiva
pistać malina čizkejk Privatna arhiva
 

 

Piše: Ivana Pavlović

 

Ako volite kremaste i osvežavajuće deserte koji se brzo prave a osvajaju ukusom, onda je pistać malina čizkejk pravi izbor za vas. Recept je sa nama podelila Milica Dojčinović iz Beograda, autorka profila „poslastice kod Mice“. Kao neko ko voli umetnost, folklor i pevanje, Milica i kuvanje doživljava kao vrstu umetnosti i rado mu se posvećuje. Ljubav prema pripremi hrane prenela joj je mama, koja je odlična domaćica, a ukućani su joj glavna podrška i inspiracija u onome što radi.

 

Gde i kako ste došli na ideju da napravite ovaj desert?

 

- Ideja se rodila iz želje da spojim jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa. Inspiraciju najčešće pronalazim u sezonskim sastojcima i tradicionalnim receptima kojima dajem savremen dodir.

 

 

Kada bi vas neko pitao ko nije probao ovaj kolač da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?

 

- Rekla bih da je to savršena ravnoteža između kremaste teksture i osvežavajućeg ukusa, desert koji ostavlja utisak elegancije, ali i domaće topline.

 

 

Da li ste nekada pravili ovaj kolač s drugim sastojcima i koliko se razlikovao ukus?

 

- Eksperimentisala sam s različitim vrstama voća i kremova. Svaka kombinacija daje drugačiju notu, ali osnovna ideja - sklad ukusa i tekstura - uvek ostaje ista.

 

 

Da li je moguće napraviti posnu verziju ovog slatkiša?

 

- Uvek se može napraviti posna verzija korišćenjem biljnih zamena za mlečne proizvode. Važno je samo odabrati kvalitetne sastojke i održati balans aroma.

 

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

 

- Sećam se da je to bila klasična pita sa sirom. Iako jednostavna, tada sam shvatila koliko pažnja i ljubav prema detaljima mogu da promene krajnji rezultat.

 

 

Koje je vaše omiljeno jelo?

 

- Teško mi je da izdvojim samo jedno, ali ako moram - sarmice sa zeljem jer u sebi spajaju tradiciju, mirise detinjstva i toplinu domaće kuhinje.

 

 

Koje jelo ne volite da pravite?

 

- Ne postoji jelo koje ne volim da pravim, ali ima onih koja zahtevaju posebnu koncentraciju i strpljenje. Ipak, i u tim trenucima vidim priliku da naučim nešto novo.

 

 

Koje je jelo koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?

 

- Najzahtevnije su mi poslastice koje zahtevaju precizno slaganje više slojeva i tekstura. Tu se svaka greška vidi, pa zahtevaju maksimalnu pažnju. Neka to budu torte na više spratova.

 

 

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?

 

- To bi bila tradicionalna torta po receptu moje bake. Ona za mene ima posebnu emotivnu vrednost, jer nosi sećanje na porodicu i zajedničke trenutke.

 

 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?

 

- Predložila bih klasične mafine - jednostavni su, brzo se spremaju, a mogu se lako prilagoditi raznim ukusima i dodacima.

 

Recept

Kora:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 250 g putera/margarina

Voćni fil:

  • 350 g miksa crvenog voća
  • 100 g šećera
  • 1 želatin
  • 1 puding jagoda

Pistać fil:

  • 500ml slatke pavlake
  • 400 g  krem sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 g pistać krema

Finiš:

  • 150 g pistać krema

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte puter sobne temperature i mleveni keks. Dobro rukom ugnječite i napravite kompaktnu smesu. Prebacite je u kalup i poravnajte da dobijete podlogu. Stavite u šerpu miks crvenog voća pa ostavite da proključa. Odmah nakon toga minut mutite mikserom kako biste usitnili voće, ali ne štapnim, jer nam nije cilj da dobijemo kašu. Kada mikser ugasite, dodate nabubreli želatin (koji ste prethodno umešali u 4 kašike hladne vode). Čim se istopi dodate sa malo vode rastvoreni puding. Mešajte minut dok se sve ne zgusne. Ostavite fil sa strane da se prohladi. Za pistać fil u jednoj posudi umutite slatku pavlaku, dok u drugoj sjedinite krem sir, šećer u prahu i pistać krem, a onda ovu smesu ubacite u posudu sa slatkom pavlakom i mutite mikserom dok ne postignete lepu penastu strukturu (par minuta). Za kraj, u mikrotalasnoj ili na ringli najniže temperature istopite pistać krem. Slaganje: Kora, na nju prohlađeni voćni fil, pistać fil i na kraju pistać krem. Stavite kolač u friz na hlađenje nekoliko sati ili da prenoći.

 

Komentari (0)

Loading