ČUVENI SLATKIŠ SA SICILIJE Napravite fantastične kanole po receptu Andriane Đerić

V. Vukadinović

15:30

U sosu sa 0

Jedan od tradicionalnih italijanskih kolača je toliko popularan da o njemu postoje brojne legende. Prema jednoj, devojke su pravile kanole da bi mladiće ovim slatkim desertom zadržale kraj sebe.

ČUVENI SLATKIŠ SA SICILIJE Napravite fantastične kanole po receptu Andriane Đerić
Foto: privatna arhiva/Andriana Đerić

Popularne kanole čine hrskavo vazdušasto testo koje je punjenom savršenim kremom. To je originalni recept od kojeg je vremenom nastalo više varijanti. Sve tajne pripreme ove poslastice otkrila nam je blogerka Andriana Đerić iz Beograda. Ona je autorka Instagram stranice djeric_andriana i obožava ovaj slatkiš pa je usavršila njegovu pripremu.

Da li se za kanole koriste isti kalupi kao za šam rolne?

- Nisu isti. Za kanole se koriste kalupi koji su u obliku valjka, iste su širine na obe strane, dok su za šam rolne kupasti.

ČUVENI SLATKIŠ SA SICILIJE Napravite fantastične kanole po receptu Andriane Đerić Foto: privatna arhiva/Andriana Đerić
 

Možemo li kalupe sami da napravimo?

- Možemo. Tanji karton urolajte u valjak dužine 10 cm. Oko njega u debljem sloju namotajte aluminijumsku foliju da dobijete kalup debljine oko 5 cm. Kada namotate testo na taj kartonski kalup, izvucite karton da testo ostane samo na foliji, nikako ne peći sa kartonom.

Kakvo testo treba da se umesi?

- Znaćete da je testo gotovo kad postane glatko. Kad ga "ubodete" prstom treba da se vrati u prvobitni oblik, tj. da diše. Da bi se to dobilo potrebno je da se malo duže mesi, 8-10 minuta.

Koliko debelo treba da bude testo kada se rastanji oklagijom?

- Debljina testa treba da bude 2-3 mm, ne deblje, jer kad za vreme prženja nabubri ne treba da bude previše debelo.

ČUVENI SLATKIŠ SA SICILIJE Napravite fantastične kanole po receptu Andriane Đerić Foto: privatna arhiva/Andriana Đerić
 

Kog prečnika treba da budu krugovi?

- Krugovi od testa treba da imaju isti prečnik kolika je dužina kalupa, dakle, oko 10 cm.

Da li umesto rikote može da se koristi neki drugi sir?

- Rikota se koristi u originalnom receptu, ali možemo koristiti bilo koji sir za kolače. Kod nas je teško naći takvu vrstu rikote, pa ja često koristim maskarpone.

Da li belance koje služi za lepljenje testa na kalupu treba da se umuti?

- Belance se ne muti, jer nam treba baš lepljivo kako bi zalepilo testo da se tokom prženja ne odmota.

Da li treba celi kalupi s testom da se potope u ulje dok se prže?

- Treba staviti veću količinu ulja, ali ne treba ceo kalup da bude prekriven uljem, otprilike pola, svakako se kanole često okreću. Prže se oko pet minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

ČUVENI SLATKIŠ SA SICILIJE Napravite fantastične kanole po receptu Andriane Đerić Foto: privatna arhiva/Andriana Đerić
 

Kako skinuti testo s kalupa, a da se ne izlomi?

- Za lakše vađenje kanola iz kalupa savetujem da držite kalup za jedan kraj i da ga lagano okrećete u jednu stranu, dok drugom rukom držite kanolu i okrećete u suprotnu stranu. Lakše će kanola spasti sa kalupa. Ako ih vadite sa kalupa dok su vruće, držite ubrusom ili salvetom da se ne ispečete.

Da li se nova tura testa stavlja na vruće kalupe ili treba da se ohlade?

-  Kad se izvadi prva tura kanola (ako nemate dovoljno kalupa da sve odjednom stavite), novu turu stavljate kad se malo prohladi kalup. Kako vadite jednu po jednu kanolu, sačekajte 1-2 minuta i stavljajte novo testo.

Kako se kanoli napune filom?

- Za punjenje kanola treba kesa ili špric za fil. Nastavak za špric stavljate po želji ili samo odsečete malo šire ćošak kese za tamrzivač koju ste napunili filom.

Koje kombinacije preporučujete za fil?

- Meni je omiljena kombinacija maskarpone, slatka pavlaka i ekstrakt vanile. Mere su po želji, u zavisnosti od toga da li volite da dominira slatka pavlaka ili sir. Varijacije sa tom osnovom su brojne. Možete dodati izrendanu koru limuna, cimet, vanilu ili otopljenu crnu čokoladu. Samo je bitno da fil bude čvrst, da ne bi curio iz kanola.

Ukrašavanje: Po originalnom receptu, fil se na krajevima pospe kandiranom pomorandžom i seckanim pistaćima. Sada se često krajevi testa umoče u istopljenu čokoladu pre punjenja filom.

ČUVENI SLATKIŠ SA SICILIJE Napravite fantastične kanole po receptu Andriane Đerić Foto: privatna arhiva/Andriana Đerić
 

Kanoli

Sastojci:

Za testo:

250 g mekog brašna

1 kašika šećera

Prstohvat soli

25 g hladnog margarina

65 ml belog suvog vina

1 kašičica kakaoa

1 jaje

Za fil:

300 g rikota sira

200 ml slatke pavlake

100 g šećera u prahu

1 kašika ekstrakta vanile

½ kašičice cimeta

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Testo: Sve sastojke sjediniti i umesite na pobrašnjenoj podlozi da dobijete glatko testo, ali ne meko i lepljivo. Ako je potrebno, dodajte još 10-20 g brašna. Umotajte u providnu foliju i ostavite da stoji jedan sat.

Fil: Umutite pavlaku, ali ne do kraja, dodajte ostale sastojke i mutiti još minut-dva. Stavite u frižider dok se kanole isprže i  ohlade.

Pola testa rastanjite oklagijom, pola ostavite u foliji. Čašom ili kalupom vadite krugove, pa ih obavijte oko kalupa koje ste malo pobrašnjili. Jednu ivicu namažite s malo belanceta i nalepite drugu ivicu preko. Pržite u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Okrećite ih na minut-dva. Kad se testo ohladi napunite ga filom i pospite kanole šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading