Tajna originalnog bolonjeze sosa je u 2 stavke. Prvo, kuva se jako dugo, minimum 3 sata. Drugo, obavezno se dodaje crno vino i mleko u njega.Više ne morate u Italiju da bi jeli pravu pastu bolonjeze. Možete je jesti u udobnosti svog doma.
Potrebno je
- 1 ljubičasti luk
- 3 štapića celera
- 3 šargarepe
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 300 g telećeg mlevenog mesa
- 200 g goveđeg mlevenog mesa
- 1 l paradajz sosa
- 400 g pelata
- 150 g paradajz paste
- maslinovo ulje
- 1 čaša crvenog vina
- 200 ml mleka
- 1-2 l vode
Priprema
Sipajte u šerpu maslinovo ulje i propžite seckani ljubičasti luk. Kada malo omekša dodajte secaknu šargarepu i celer i pržite još 5 minuta. Zatim sipajte 1/2 čaše vina i ostavite da se krčka dok ne ispari. Dodajte mleveno mesom, pa posolite i pobiberite. Meso pržite dok ne bude gotovo, a povremeno promešajte.Potom sipajte još 1/2 čaše crvenog vina. Kada vino ispari dodajte paradajz pastu, sos i pelat. Dobro promešajte. Krčkajte sat i po vremena, pa dodajte litar vode i promešajte.Posle sat vremena dodajte još litar vode. Trik je da kada sos izgleda suvo, dodajete vodu, to će zgusnuti smesu i omogućiti da mleveno meso postane mekše.Još pola sata do sat vremena ostavite da se krčka. Za to vreme u drugu šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Sipajte kašiku soli i skuvajte špagete. Gotov sos sklonite sa šporeta, pa ostavite da odmori nekih 10 minuta. Sipajte mleko u tiganj i kuvajte 5 minuta. Dodajte dve kutlače sosa i promešajte, pa sipajte testeninu i šolju vode u kojoj se kuvala.Mešajte i kuvajte dok ne počne da vri, pa dodajte još jednu kutlaču sosa i ponovo promešajte.
Možda vas zanima:
SAVRŠENI BOLONJEZE SOS KAKAV DO SADA NISTE JELI Po receptu Vesne Dedić
Vesna Dedić, autorka kultne emisije "Balkanskom ulicom" i pisac mnogih hit romana, među kojima je nedavno ugledao svetlost dana "Boli pesme kraj", dokazala je da ima velikog talenta i za kuvanje. Jednom prilikom podelila je recept za savršeni bolonjeze sos, kog niko ne odbija, a osvaja na prvi zalogaj. U njenim đakonijama oduvek najviše uživa njena ćerka Lenka, glavni smisao njenom životu i najveći ponos.
BOLONJEZE SOS PRSTE DA POLIŽETE Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepšu pastu
Fenomenalan i slasan obrok oduševiće i one izbirljive.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)