BOLONJEZE SOS Ovako ga originalno prave Italijani, ova 2 sastojka su ključna

Ivana Pavlović

19:00

U sosu sa 0

Tajna originalnog bolonjeze sosa je u 2 stavke. Prvo, kuva se jako dugo, minimum 3 sata. Drugo, obavezno se dodaje crno vino i mleko u njega.Više ne morate u Italiju da bi jeli pravu pastu bolonjeze. Možete je jesti u udobnosti svog doma.

bolonjeze sos
Shutterstock

Potrebno je

 

  • 1 ljubičasti luk 
  • 3 štapića celera 
  • 3 šargarepe
  • 500 g svinjskog mlevenog mesa 
  • 300 g telećeg mlevenog mesa 
  • 200 g goveđeg mlevenog mesa 
  • 1 l paradajz sosa 
  • 400 g pelata 
  • 150 g paradajz paste
  • maslinovo ulje
  • 1 čaša crvenog vina
  • 200 ml mleka
  • 1-2 l vode 

Priprema

Sipajte u šerpu maslinovo ulje i propžite seckani ljubičasti luk. Kada malo omekša dodajte secaknu šargarepu i celer i pržite još 5 minuta. Zatim sipajte 1/2 čaše vina i ostavite da se krčka dok ne ispari. Dodajte mleveno mesom, pa posolite i pobiberite. Meso pržite dok ne bude gotovo, a povremeno promešajte.Potom sipajte još 1/2 čaše crvenog vina. Kada vino ispari dodajte paradajz pastu, sos i pelat. Dobro promešajte. Krčkajte sat i po vremena, pa dodajte litar vode i promešajte.Posle sat vremena dodajte još litar vode. Trik je da kada sos izgleda suvo, dodajete vodu, to će zgusnuti smesu i omogućiti da mleveno meso postane mekše.Još pola sata do sat vremena ostavite da se krčka. Za to vreme u drugu šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Sipajte kašiku soli i skuvajte špagete. Gotov sos sklonite sa šporeta, pa ostavite da odmori nekih 10 minuta. Sipajte mleko u tiganj  i kuvajte 5 minuta. Dodajte dve kutlače sosa i promešajte, pa sipajte testeninu i šolju vode u kojoj se kuvala.Mešajte i kuvajte dok ne počne da vri, pa dodajte još jednu kutlaču sosa i ponovo promešajte. 

Komentari (0)

Loading