ŠU ŠU KROFNE Liče na princes, ali su drugačije i posebne Recept i intervju sa Ivanom Marković
Recept za ovaj neodoljivi desert dala nam je Ivana Marković iz Valjeva.
![šu šu krofne](/data/images/2024-01-19/74405_img-20240111-143308-edit-134088658467991-smanjena_f.jpg?timestamp=1705618800)
![šu šu krofne](/data/images/2024-01-19/74402_img-20231111-203653-edit-68951285628493-smanjena_orig.jpg?t=1705660240)
Ako volite krofne, ove ćete obožavati. Još slađe i s bogatijim nadevom, liče na princes krofne, ali su drugačije i posebne. Recept nam je dala Ivana Marković, domaćica iz Valjeva i majka Andree i Bogdana. Kaže da rado priprema različita slatka i slana jela i da posebno uživa u pripremi, ali i serviranju i njihovoj dekoraciji. Ivana koja je na društvenim mrežama poznata kao „mogsvetadeo” ponosno tvrdi da je samouka domaćica i da je glavne cake iz kuhinje naučila bez ičije pomoći.
Zašto su šu-šu krofnice tako neodoljive, a retko ko se usudi da ih napravi?
- Kada sam videla recept, odmah me je zaintrigiralo da ih probam. Međutim, nisam naišla na dobar recept, nisu mi uspele iz prve. Viđala sam i posle toga slike šu-šu krofnica na Instagramu, ali sam mislila da ja to ne znam da napravim, sve dok se jednog dana nisam drznula i probala s drugim receptom. E on je bio tačan. Uspelo je iz prve, divne su bile. Ukus i struktura testa je slična kao kod princes krofni, ali princes krofne nemaju tu hrskavost.
Kako se dobija takav oblik krofnica?
- Za oblik krofnica jako je važno da pri samom istiskivanju testa na pleh formirate oble forme, bez nekih suvišnih ivica. Najbolje je da koristite široki nastavak šprica za kolače. Jednim jačim pritiskom dobijete oblik puslice i preko ide kapica od testa koje se pravi od brašna, maslaca i šećera koja i daje tu hrskavost taj šu-šu efekat.
Kako birate fil? Koji je najbolji?
- Punjenje može da bude različito. Ja sam probala da punim sa vanil-kremom i voćnim želeom. Koristila sam kupine i maline za žele, kao i za preliv. Jednom sam u hrskavo testo od kojih se prave kapice stavila kakao, a same krofne punila čokoladnom kremom. Takođe su bile perfektne. Ma što se tiče punjenja, predlažem da pustite mašti na volju i kombinujete ukuse koje volite.
Kada bi vas neko zamolio da mu opišete ukus krofnica, kako biste ga opisali?
- Ako volite hrskave, kremaste, a u isto vreme kolače punog ukusa, onda je ovaj kolač za vas. Za mene su šu-šu krofnice u samom vrhu kada su kolači u pitanju. Ima posla oko njih, ali krajnji rezultat je fenomenalan. Probajte, pa mi javite da li sam u pravu.
Sastojci:
ZA MASNO TESTO
50 g margarina
60 g brašna
50 g šećera
ZA KUVANO TESTO
130 ml vode
50 g margrina
70 g brašna
2 jaja
ZA FIL
200 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica pudinga s ukusom slatke pavlake
50 g margarina
2 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Za masno testo pomešajte sve sastojke, rastanjite između dva pek-papira, kalupom isecite krugove, pa odložite u zamrzivač da se dobro stegne. Za kuvano testo vodu i margarin stavite na šporet da provri, skinite sa šporeta i umešajte brašno. Ostavite da se prohladi, pa umešajte jedno po jedno jaje. Stavite u kesu, odsecite vrh i formirajte loptice na pek-papiru, na svaku lopticu stavite po krug testa iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Za fil skuvajte puding i ostavite da se prohladi, umešajte sa margarinom i šećerom u prahu, pa nakon hlađenja i sa 150 ml umućene slatke pavlake.
Možda vas zanima:
![krofne](/data/images/2023-03-15/48830_shutterstock-585081175_f.jpg)
KROFNE PUNJENE ČOKOLADOM Uspeće i početnicima u kuhinji, a pojedu se u jednom zalogaju
Slatke i čokoladne, prste da poližete.
![mil fej](/data/images/2024-07-24/95222_shutterstock-2116217021_f.jpg)
MIL FEJ DESERT Čarobni francuski slatkiš, kremast i lagan, otopićete se od miline
Francuski kolač "od 1000 kora" obožavaće i oni koji ne vole slatko.
![čokoladni kolači](/data/images/2024-07-24/95182_screenshot-187_f.png)
ROMANTČNI KOLAČI PO RECEPTU GLUMICE GVINET PALTROU Obradujte voljenu osobu neodoljivim desertom
Brzi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
![banana split](/data/images/2024-07-24/95185_shutterstock-664845172_f.jpg)
BANANA SPLIT Osvežavajući letnji desert koji se topi u ustima, popraviće vam dan u trenu
Omiljeni letnji desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Komentari (0)