ŠU ŠU KROFNE Liče na princes, ali su drugačije i posebne Recept i intervju sa Ivanom Marković
Recept za ovaj neodoljivi desert dala nam je Ivana Marković iz Valjeva.
Ako volite krofne, ove ćete obožavati. Još slađe i s bogatijim nadevom, liče na princes krofne, ali su drugačije i posebne. Recept nam je dala Ivana Marković, domaćica iz Valjeva i majka Andree i Bogdana. Kaže da rado priprema različita slatka i slana jela i da posebno uživa u pripremi, ali i serviranju i njihovoj dekoraciji. Ivana koja je na društvenim mrežama poznata kao „mogsvetadeo” ponosno tvrdi da je samouka domaćica i da je glavne cake iz kuhinje naučila bez ičije pomoći.
Zašto su šu-šu krofnice tako neodoljive, a retko ko se usudi da ih napravi?
- Kada sam videla recept, odmah me je zaintrigiralo da ih probam. Međutim, nisam naišla na dobar recept, nisu mi uspele iz prve. Viđala sam i posle toga slike šu-šu krofnica na Instagramu, ali sam mislila da ja to ne znam da napravim, sve dok se jednog dana nisam drznula i probala s drugim receptom. E on je bio tačan. Uspelo je iz prve, divne su bile. Ukus i struktura testa je slična kao kod princes krofni, ali princes krofne nemaju tu hrskavost.
Kako se dobija takav oblik krofnica?
- Za oblik krofnica jako je važno da pri samom istiskivanju testa na pleh formirate oble forme, bez nekih suvišnih ivica. Najbolje je da koristite široki nastavak šprica za kolače. Jednim jačim pritiskom dobijete oblik puslice i preko ide kapica od testa koje se pravi od brašna, maslaca i šećera koja i daje tu hrskavost taj šu-šu efekat.
Kako birate fil? Koji je najbolji?
- Punjenje može da bude različito. Ja sam probala da punim sa vanil-kremom i voćnim želeom. Koristila sam kupine i maline za žele, kao i za preliv. Jednom sam u hrskavo testo od kojih se prave kapice stavila kakao, a same krofne punila čokoladnom kremom. Takođe su bile perfektne. Ma što se tiče punjenja, predlažem da pustite mašti na volju i kombinujete ukuse koje volite.
Kada bi vas neko zamolio da mu opišete ukus krofnica, kako biste ga opisali?
- Ako volite hrskave, kremaste, a u isto vreme kolače punog ukusa, onda je ovaj kolač za vas. Za mene su šu-šu krofnice u samom vrhu kada su kolači u pitanju. Ima posla oko njih, ali krajnji rezultat je fenomenalan. Probajte, pa mi javite da li sam u pravu.
Sastojci:
ZA MASNO TESTO
50 g margarina
60 g brašna
50 g šećera
ZA KUVANO TESTO
130 ml vode
50 g margrina
70 g brašna
2 jaja
ZA FIL
200 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica pudinga s ukusom slatke pavlake
50 g margarina
2 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Za masno testo pomešajte sve sastojke, rastanjite između dva pek-papira, kalupom isecite krugove, pa odložite u zamrzivač da se dobro stegne. Za kuvano testo vodu i margarin stavite na šporet da provri, skinite sa šporeta i umešajte brašno. Ostavite da se prohladi, pa umešajte jedno po jedno jaje. Stavite u kesu, odsecite vrh i formirajte loptice na pek-papiru, na svaku lopticu stavite po krug testa iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Za fil skuvajte puding i ostavite da se prohladi, umešajte sa margarinom i šećerom u prahu, pa nakon hlađenja i sa 150 ml umućene slatke pavlake.
Možda vas zanima:
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
LAVA KOLAČ Čokoladna rapsodija od samo 3 sastojaka gotova začas, a topi se u ustima
Brzi čokoladni kolač osvojiće i one koji ne vole slatko.
BRZI KOLAČ Sa mlevenim keksom, nit se kuva, nit se peče, a uspeće i početnicima
Ako volite keks, ovaj kolač ćete obožavati, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
Komentari (0)