Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa lešnicima po receptu Ilijane Kovačević iz Banjaluke.
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite nežne kremaste ukuse u kombinaciji sa orašastim i jačim ukusima, onda je ova torta pravi izbor za vas. Čokoladna i slatka, odgovaraće svakoj prilici, počev od rođendana, slave ili neke druge prilike. Recept nam je dala Ilijana Kovačević, profesorka biologije iz Banjaluke. Kuvanje joj nije profesija, već više hobi u kome uživa i kome se svakodnevno s ljubavlju posvećuje. Nalog na Instagramu "domaćice lako ti je" posvećen je kuvanju, lepom raspoloženju, i rešavanju slatkih muka koje mogu snaći svaku ženu, mamu i domaćicu. Rođena Hercegovka, uživa da kuva za svoju porodicu, a inspiraciju za nova jela nalazi upravo i u rodnoj Bileći.
Gde ste prvi put čuli za ovu tortu?
- Monte sam prvi put probala na jednom dečjem rođendanu. Ukus me je oduševio. Sramota
me je bila da tražim još jedno parče, pa sam skromno upitala za naziv torte i sledeći vikend se
našla na mom stolu. Najviše mi se dopalo što nije preslatka, što je puna lešnika i na prvi zalogaj
sam znala da je to torta mog života.
U kojim prilikama biste je poslužili?
- U svim mogućim prilikama. Bilo da je u pitanju rođendan, 7. ili 77, rođenje deteta ili jedan sasvim običan dan a želite da pokažete nekome koliko vam znači, ili u znak zahvalnosti, ova torta je pravi izbor.
Da li ste je nekada pravili s drugim sastojcima?
- Mogli biste umesto lešnika da stavite kikiriki ili umesto kore sa belancima da naređate keks natopljen u mleko. Dobićete potpuno novu dimenziju ukusa. Ali mislim da je savršena takva kakva jeste.
Da li može da se stavi puter umesto margarina i koliko bi to promenilo ukus?
- Izbor je na vama, ali puter je uvek bolji izbor. Ima mekan, kremast i bogat ukus, dok je margarin prilično uljane teksture.
Kada biste rečima opisali ovu tortu?
- Desert koji mazi nepce i ostavlja sladak trag u sećanju. Nežna tekstura kreme i komadići lešnika su neodoljiva kombinacija slatkog i orašastog, dok je čokoladna glazura pravi pogodak za sladokusce, čineći svaki zalogaj pravim užitkom.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Lazanje. Da li postoji neko da ih ne voli? Setite se samo mačka Garfilda koji živi da bi jeo ovo ukusno jelo.
Šta ne volite da pravite?
- Breskvice. Oduzimaju zaista puno vremena, a ukus im je prosečan.
Koje jelo od svih koje ste pravili vam je bilo najzahtevnije i zašto?
- Ajvar definitivno.
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Lava kolač, koji može iz rerne odmah na degustaciju, ne treba mu hlađenje.
Sastojci:
Za koru:
75 g lešnika
3 belanca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
Za fil:
3 žumanca
50 g šećera
1 puding od vanile
1 kašika brašna
0,5 l mleka
1 vanilin šećer
125 g margarina
50 g čokolade
Dodatno:
100 g lešnik-krema
75 g keksa
Za ganaš:
200 ml slatke pavlake
200 g kvalitetne mlečne čokolade
Za dekoraciju:
lešnici
Priprema:
Za koru ispržite lešnike u tiganju i oklagijom usitnite. Rasporedite ih u kalup. Belanca umutite u čvrsti sneg, pa postepeno dodajte šećer, zatim brašno i promešajte varjačom. Onda rasporedite belanca preko lešnika. Pecite oko 15 do 20 minuta na 180 stepeni. Kada se prohladi, odvojte nožem stranice od obruča, prevrnite na tacnu, tako da lešnici ostanu gore.
Za fil umutite žumance sa šećerom pa dodajte 1 dl mleka, puding i brašno, a ostatak mleka stavite da se kuva. Smesu sipajte u ostatak provrelog mleka, pa mešajte na srednjoj temperaturi da se zgusne fil. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U prohlađen fil dodajte margarin sobne temperature iseckan na listiće, pa mikserom umutite. Podelite fil na dva jednaka dela.
U jedan deo fila dodajte čokoladu otopljenu na pari.
Za ganaš zagrejte 200 ml pavlake, ali da ne provri. U nju dodajte mlečnu čokoladu i promešajte. Ostavite da se ohladi.
Premažite lešnike lešnik-kremom, pa polomljeni keks ređajte preko toga. Premažite žutim filom pa tamnim. Ganašom prelijte tortu i dekorišite usitnjenim lešnicima.
Možda vas zanima:
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
LINCER Najstarija torta na svetu čiji recept datira iz 1653, karakterističnog izgleda i još boljeg ukusa
Autentičnog ukusa zbog mešavine badema, limunove kore i džema od ribizle, sa mrežastim izgledom koji zahteva dozu spretnosti u pravljenju.
PAO DE LO DE OVAR Portugalska sunđerasta poslastica koja očarava od 1700.godine
Jednostavan recept od jaja, brašna i šećera uspeće svima, a uživaćete u svakom zalogaju.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)