JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.


Piše: Ivana Pavlović
Ako volite mekana i vazdušasta peciva, ova pogača će postati sastavni deo vaše trpeze. Recept je sa nama podelila Jovana Ivanović, medicinska sestra iz okoline Kruševca, i autorka Instagram stranice pogačarica. Nalog sa receptima otvorila je na nagovor prijateljica koje su hvalile njene veštine u kuhinji. Talentovanoj Jovani sin i ćerka su najveća podrška, kao i suprug, kome je baš ova pogača jedna od omiljenih. Jovana nam je otkrila tajnu savršene uskršnje pogače.
Koja je tajna savršenog testa za pogaču?
- Recept za savršeno testo je, pre svega, dobra volja i iskustvo. Da bi se testo ugodilo, morate da volite i da vežbate taj osećaj pod ruku, a on se stiče s vremenom. Što se tiče sastojaka, mislim da je to jogurt koji daje posebnu mekoću i čar testima.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Trudim se da sastojci budu sobne temperature, ali kada žurim, nije velika greška ako je jaje iz frižidera. Bitno je da kvasac ide u zagrejano mleko ili vodu da bi se aktivirao, inače sve gubi smisao.
Da li je bolje praviti pogaču sa kvascem ili praškom za pecivo?
- Znamo da je kvasac vrsta gljive, znači prirodan proizvod, tako da mislim da je zdraviji. Ja prednost dajem kvascu.
Da li koristite suvi ili sveži kvasac?
- Najčešće koristim suvi kvasac koji može da stoji mesecima, pa ne moram da mislim o roku trajanja. Ali kako je kome lakše i praktičnije, tako neka bira.
Da li ste probali da pravite kombinaciju sa više vrsta brašna?
- Pravila sam štapiće od spelte, heljde, ražene veknice i volim da eksperimentišem sa različitim vrstama brašna. Naravno, uvek u kombinaciji sa belim brašnom, da se ne bi testo raspadalo ili bilo kao mokri pesak. Lično mi je najlepša kombinacija sa speltom.
Ako pravite posnu pogaču, da li dodajete vodu ili neko od posnih mleka?
- Posne pogače su mi poseban izazov. Ja obično stavljam kiselu vodu i testo bude vazdušasto, biljna mleka sam koristila do sada samo za posne kolače.
Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Čuvena doboš torta, sa devet kora i filom od žumanaca. Pravljenje ove poslastice je bilo prava dogodovština. Na kraju je uspela i dokazala da je fil od žumanaca najlepši fil na svetu, ali zahteva puno strpljenja.
Sastojci:
200 ml mleka
1 suvi kvasac ili pola kockice svežeg
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 ml kisele pavlake (20% masnoće)
2 jaja
60 ml ulja
700 g brašna
100 g stonog margarina
Priprema:
U mlako mleko dodajte kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna i izmešajte. Ostavite da nadođe 10 minuta. U nadošli kvasac dodajte jaje i belance, a jedno žumance ostavite sa strane. Potom dodajte ulje i pavlaku i izmešajte. Brašno sa solju dodajte postepeno, mešajući varjačom, a onda ga umesite rukom na pobrašnjenoj podlozi dok ne prestane da se lepi za ruke. Ostavite da nadođe na toplom oko 40 minuta. Naraslo testo blago premesite i podelite na tri dela. Prvi deo rastanjite u krug do 30 cm i premažite razmekšalim margarinom. Prebacite na pek-papir na radni sto, a zatim razmesite drugi deo u krug. Premažite drugi deo margarinom i stavite ga preko prvog dela. Nakon toga rastanjite treću jufku i nju ne premazujte, već je samo stavite preko prva dva. Stavite u sredinu čašicu rakije da odredite centar i secite na 8 jednakih delova. Svaku osminu podelite na 3 trakice i upletite u pletenicu. Dobićete 8 pletenica. Sklonite čašicu i upletenu pogaču prebacite sa pek-papirom u kalup od 27cm da raste još 30 minuta. Naraslu pogaču premažite umućenim žumancetom sa jednom kašikom mleka i pospite susamom po želji. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatnožutu boju. Pečenu vruću pogaču poprskajte mešavinom vode i malo ulja i pokrijte krpom da se stiša, a zatim služite uz prilog po želji. Prijatno!
Možda vas zanima:

NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša
Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.

FOKAČA SA RUZMARINOM Brzo gotova, lagana i mirisna, nećete moći da prestanete da jedete
Samo dodajte prilog po želji.

NEODOLJIVA POGAČA PRVA ĆE NESTATI SA STOLA Vazdušasta i mekana, po receptu bez mane
Samo dodajte prilog po želji.

HAČAPURI Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom obara s nogu, a biće savršena i sutradan
Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom osvojiće vas od prvog zalogaja. Ime je nastalo od reči hačo (vrsta sira) i puri (hleb). Uglavnom se jede kao predjelo, a možete da ga jedete za doručak ili večeru.

MOSKVA ŠNIT SA BRESKVAMA Jelena nam je dala recept za savršenu letnju poslasticu
Napravite čuvenu poslasticu s ananasom i višnjama po receptu Jelene Filipović iz Beograda

PASTA PUTANESKA Jedan sos, a bezbroj ukusa, idealna za prave gurmane
Ukusna italijanska pasta sa bogatim, pikantnim sosom

DOBRE LETI, DOBRE ZIMI, MA SAVRŠENE ZA SVAKO DOBA GODINE Recept za najmekanije kiflice sa sirom i kačkavaljem, prelake za pripremu, ovo svi umeju
Miris tek pečenih kiflica iz rerne budi najlepša sećanja na detinjstvo, bakinu kuhinju i porodične doručke.

MIRIS KAO IZ NAJBOLJE SVETSKE KUHINJE Recept za sočne šnicle u saftu, tera voda na usta, ne samo da miriše dobro, nego je i ukus ludilo
Kad se zaželiš toplog, domaćeg obroka koji miriše na detinjstvo i porodična okupljanja, nema boljeg izbora od mesa u saftu.

Komentari (0)