IVANIN ŠUŠKAVI KOLAČ SA JAGODAMA SE TOPI U USTIMA Sa dosta fila i bogatim ukusom, pravićete stalno

Ivana Pavlović

11:00

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Ivane Miljanović iz Sremske Mitrovice

šuškavi kolač sa jagodama
Privatna arhiva/Ivana Miljanović
šuškavi kolač sa jagodama Privatna arhiva/Ivana Miljanović
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite kolače sa tankom korom i bogatim filom, ovaj desert ćete obožavati. Savršen spoj čokolade, vanile i jagode miluje nepca, a idealan je za vrele letnje dane. Recept nam je dala Ivana Miljanović, autorka profila „Ivana u kuhinji“. Među njenim receptima mogu se naći brojne torte, topla i hladna predjela, kao i topla peciva, koja neretko mnogima ulepšavaju slavlja i svečane trpeze. Domaćica, supruga i majka dva dečaka, svoj neosporan talenat za kuvanje, naučila je od deke, koji je bio veliki gurman. S Ivanom smo popričali o ovom njenom autorskom receptu, za šuškavi kolač sa jagodama koji se topi u ustima.

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali?  Šta vam se najviše dopalo pa ste odlučili da ga napravite?
- Recept za ovu poslasticu nastao je kao kombinacija mojih omiljenih ukusa. U sezoni, kada ima raznog voća, najviše volim da spremam voćne poslastice. Kako moji ukućani mnogo vole kolače i torte s jagodama, tako je  i nastao ovaj recept.

Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
- Tajna savršenog fila je prava kombinacija pažljivo odabranih sastojaka. Uvek koristim domaće proizvode, poput jaja i mleka jer oni daju posebnu draž i ukus svakoj poslastici. Takođe je važan odabir i drugih kvalitetnih sastojaka, kao što je čokolada, jer ona upotpuni ukus. Glavni sastojak za dobar fil  je na prvom mestu ljubav.

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Sastojci treba da budu sobne temperature, izuzev mleka koje koristim direktno iz frižidera.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- S obzirom na to da se ovde radi o šuškavoj kori, nije nikakav problem ako korica i pukne. Delove koji se odvoje samo vratite na mesto i premažete filom. Prilikom sečenja i serviranja, niko neće primetiti da je na kori bila pukotina.

Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
- Nakon što napravimo kolač, najbolje je ostaviti ga u frižideru na minimum dva sata, a najbolje preko noći kako bi se lepo stegnuo, i kako bi presek kolača bio lep i uredan kada se iseče. Poslužuje se hladan, kako bi se svi ukusi spojili prilikom hlađenja i kako bi osetile sve čari ove poslastice na nepcu prilikom konzumacije.

Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima? Ako jeste, sa kojim sastojcima? I koliko se razlikovao ukus?
- S obzirom na to da je ovaj kolač nastao iz moje glave, u planu mi je da ga napravim i sa drugim sezonskim voćem. Sigurna sam da bi se šuškava korica super uklopila sa kombinacijom svakog voća.

Da li mislite da je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti? Sa kojim sastojcima biste napravili i koliko bi se razlikovao ukus?
- Za posnu varijantu ovog kolača potrebno je koristiti posne sastojke. Umesto belanaca, koristite akvafabu za pripremu kore a ostale sastojke kupite na biljnoj bazi. U svim većim marketima možete pronaći posnu čokoladu, mleko, slatku pavlaku... Kada u toku posta spremam posne poslastice, niko ne može da prepozna da li je nešto posno ili mrsno. Svi kolači i torte budu podjednako ukusni i slasni.

Kada bi vas neko pitao neko ko nije probao tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Ovaj kolač je savršeno izbalansiranog ukusa. Korica koja je tako lagana,  premazana čokoladom,  prosto se istopi čim dodirne nepce, a bogati filovi u kombinaciji vanile i jagode su pun pogodak za ove letnje vrućine.  Veoma je lagan, a tako kremast i neodoljiv, prosto vas mami na sledeći zalogaj. Ono što je mnogima bitno, to je da ima tanku  koru a puno fila.

Koje je vaše omiljeno jelo? 
- Recimo da u letnjem periodu najviše volim gomboce, odnosno knedle sa šljivama i šufnudle, jer me one podsećaju na moje prve korake u kuhinji, kada sam sa mojim dekom učila da kuvam. On je bio pravi gurman. Izdvojila bih još nasuvo s krompirom, kao i sva ostala vojvođanska jela. Šta da vam kažem, ja sam prava Sremica i mnogo volim i da jedem i da kuvam.


Koje jelo ne volite da pravite?
- Ne postoji jelo koje ne volim da spremam, nego samo ono koje moji ukućani manje vole da jedu. Deca nisu ljubitelji kuvanog kiselog kupusa, a muž nije ljubitelj kuvanog graška s knedlama, ali sva trojica uživaju u mom umeću spremanja hrane.

Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Najzahtevnija priprema hrane je priprema slavske trpeze. Kako spremam u veoma velikim količinama, potrebno je dosta više vremena kako  bi se ta hrana napravila. Recimo, sarma mora da se sprema dosta duže nego kad se pravi samo za ukućane, jer se pravi za više ljudi i od mnogo veće količine sastojaka. Kada je u pitanju najzahtevnija hrana u toku godine, tu bih izdvojila kotlić, jer je za njega potreban pravi raspored stavljanja namirnica i dobro nepce, kako bi na kraju svi uživali u krajnjem ukusu.

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Brzinski desert koji bih napravila za nenajavljene goste su palačinke sa domaćim džemovima od kajsije, šljive, jagode, smokve ili šipka. Kada su temperature malo veće i ipak mi se ne stoji pored šporeta, napravila bih odlične male zalogajčiće koji mogu da se jedu nakon samo deset minuta u zamrzivaču. U blenderu izmiksati dve banane, kašiku kakao praha, 100 g istopljene čokolade i 4-5 plazma keksića. Preliti u papirne ili silikonske korpice. Nakon deset minuta u zamrzivaču, taman nakon popijene kafe, mogu da poslužim goste ovim brzinskim desertom.

Šuškavi kolač sa jagodama
Recept

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • kašika sirćeta
  • 200 g čokolade
  • 100 g margarina

Za žuti fil:

  • 6 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 2 kašike gustina
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 1 margarin

Za fil od jagoda:

  • 500 g jagoda
  • 3 pudinga od jagoda ili vanile
  • 600 ml vode
  • 200 g šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Još je potrebno:

  • 300 ml slatke pavlake

Priprema

Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodavajući šećer. Dodajte sirće pa dobro umutite. Sneg istresite na pleh, pa sušite 90 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 120 stepeni. Čokoladu otopite sa margarinom na tihoj vatri. Prelijte preko ohlađene kore. Stavite u frižider da se ohladi. Za žuti fil: 800 ml mleka stavite da provri. Žumanca umutite sa šećerom. Dodajte im prašak za puding, gustin i 200 ml mleka. Dobro izmiksajte, pa zakuvajte u ključalo mleko. U ohlađen fil dodajte izmiksan margarin. Premažite preko stegnute čokolade. Za fil od jagoda: Jagode izblendajte. Onda ih sjedinite sa šećerom i 400 ml vode. Nakon što smesa provri, kuvajte još 5 minuta na laganoj temperaturi. Puding razmutite u 200 ml vode, pa zakuvajte u ključaloj smesi od jagoda. Ohladite. Izmiksajte slatku pavlaku, pa sjedinite s ohlađenim filom. Nanesite na fil od žumanaca. Jagode izblendajte. Onda ih sjedinite sa šećerom i 400 ml vode. Nakon što smesa provri, kuvajte još 5 minuta na laganoj temperaturi. Puding razmutite u 200 dl vode, pa zakuvajte u ključaloj smesi od jagoda. Ohladite. Izmiksajte slatku pavlaku, pa sjedinite s ohlađenim filom. Nanesite na fil od žumanaca. U jednoj posudi izmiksajte slatku pavlaku, pa njome premažite kolač. Dekorišite po želji.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading