SANJINA TORTA SA JAGODAMA BUDI SVA ČULA Vanila i dosta fila joj daju šmek, nema joj ravne

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Pripremite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Sanje Milojević iz Šapca

torta sa jagodama
privatna arhiba/Sanja Milojević
torta sa jagodama Foto: privatna arhiva/Sanja Milojević
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite torte sa jagodom i vanilom i dosta fila, ovu poslasticu ćete obožavati. Recept nam je dala Sanja Milojević, autorka Instagram profila „jednostavno sanja“. Nalog je otvorila na nagovor sestre i roditelja, a suprug i četvoro dece su joj najveća podrška, i baš ova torta im je jedna od omiljenih. Kuvanje joj je samo hobi, kome se rado posvećuje u slobodno vreme. 

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali? 
Ovo je zapravo kombinacija dva recepta, patišpanja za torte i kolače i fila od jaja, a spoj ova dva ukusa je fenomenalan. Recept za fil sam odavno pronašla na Jutjubu, a recept za patišpanj sam pronašla u maminoj svesci. Volim da spajam nekoliko recepata i uvek se iznenadim ukusima.

Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
Savršen fil je onaj koji ne zagori, najbitnije je da se ne kuva na jakoj vatri, nema žurbe s tim. Lagano mešanje i stajanje pored šporeta se uvek isplati. Uvek svaki fil prekrijem providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica.

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
Trudim se da koristim sastojke sobne temperature kad god mi to vreme dozvoli, konkretno za ovaj recept jer je lakše da umutite maslac/margarin kada omekša. A i jaja se uvek lepše umute kada su sobne temperature.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
Ako kora pukne, nema nerviranja. Fil ide preko kore, pa onda u kalup. Kada se dobro ohladi i stegne, niko neće primetiti da je kora pukla, znaćete samo vi.

Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
Najbolje je da svaka torta prenoći. Tako se najbolje spoje ukusi i lepo se seče. Ali nekoliko puta mi se desilo da je napravim prepodne, bude u frižideru, pa se seče uveče, po mojoj preporuci potrebno je minimum pet sati da se fil lepo stegne.

Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima? Ako jeste, sa kojim? I koliko se razlikovao ukus?
Ovu tortu sam probala i sa malinama. Jagode su slađe od malina i ne oseća se taj kiselkasti ukus kao sa malinama, ne mogu da se odlučim koji je ukus lepši. Može i drugo sveže voće po izboru. Ali za ovaj fil smrznuto voće nije dobar izbor, ne može dovoljno da se iscedi pa fil može da se razredi.

Da li mislite da je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti? Sa kojim sastojcima biste je napravili i koliko bi se razlikovao ukus?
Može da bude i posna varijanta ove torte uz postan patišpanj, gde se fil zameni kuvanim grizom na vodi i doda se voće u skuvan griz. Ukus bi se razlikovao jer je fil od jaja baš intenzivan.

Kada bi vas neko ko nije probao tortu pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
Ova torta je savršen spoj jagode i vanile, uz to žuti fil pa kore, potpuni užitak i pravo osveženje. Može se reći jedna starinska poslastica, a starinski recepti su najlepši.

Koje je vaše omiljeno jelo? 
Volim sva starinska jela na kojima sam odrasla. Tu spadaju restovan krompir, paprikaš, sataraš, podvarak, salčići, slatki kupus, bakin kolač.

Koje jelo je od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Najzahtevnija je bila sladoled torta. Trebalo je umutiti 15 belanaca i ispeći 9 kora, a da nijedna ne bude debela i ne zagori, a onda umutiti 15 žumanca. Naizgled jednostavna torta, ali treba dosta vremena i truda.

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
Kada imam nenajavljene goste, onda su tu recepti smuti pa prospi, a takav je i kolač sa kremom. Uglavnom uvek imam brašno, jaja, mleko. Takvi kolači budu gotovi za pola sata, taman uz kaficu.

Recept za tortu sa jagodama

Za koru:

  • 2 јаја
  • 10 kašika mleka
  • 10 kašika ulja
  • 12 kašika šećera
  • 15 kašika brašna
  • prašak za pecivo
  • оkо 100 ml mleka po potrebi

Za fil:

  • 2 јаја
  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • ekstrakt vanile
  • 180 g maslaca sobne temperature

dodatno

  • 300 g jagoda

Priprema

Sjedinite sve sastojke za koru, pa preručite u pleh i pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite iz pleha i sačekajte da se prohladi. Za fil: U jednoj posudi pomešajte jaja, vanilu i šećer, dodajte brašno, pa postepeno sipajte mleko. Stavite da se kuva na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Skinite sa šporeta, pa prekrijte providnom folijom i pustite da se ohladi. Prohlađenom filu dodajte maslac sobne temperature, pa mikserom sjedinite. Ređajte u kalup: koru, sečene jagode, polovinu fila, drugu koru, drugu polovinu fila i ostatak jagoda. Ostavite tortu bar pet sati u frižideru. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading