POSNE PLJESKAVICE OD OSLIĆA Prave se za tili čas, a ukus im je fenomenalan

Ana Klikovac

13:11

Zdravi zalogaji 0

Najbolje da ih servirate dok su još tople...

Shutterstock
Shutterstock

Bliži se period posta, a sa njim i vreme posnih slava. Prva u nizu je slava Sveti Vrači, pa je pravo vreme da razmislite o novim jelima koja će obogatiti vašu trpezu. Ove posne pljeskavice od oslića savršen su izbor – lagane, ukusne i jednostavne za pripremu.

Hrskave spolja i mekane iznutra, oduševiće i one koji inače ne poste. Idealne su kao ručak uz salatu od brokolija i suncokreta ili posni tartar sos, ali i kao malo drugačije predjelo na svakoj slavskog trpezi.

Sastojci:

  • 4 veća krompira, oljuštena i presečena na polovine
     
  • 700–800 g fileta oslića (odmrznutih)
     
  • 2 kašike ulja ili posnog margarina
     
  • 2 kašike rendanog crnog luka
     
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
     
  • 4–5 kašika prezli (po potrebi dodati još)
     
  • so i biber po ukusu
     
  • ulje za prženje

Priprema:

U šerpu sipajte hladnu, posoljenu vodu i dodajte oljuštene krompire. Kuvajte oko 15 minuta, dok ne omekšaju.

Dodajte filete oslića u istu šerpu i kuvajte još oko 7 minuta, dok riba ne postane mekana. Zatim sve zajedno ocedite.

Krompir i ribu stavite u veću činiju, dodajte ulje ili margarin, rendani luk i peršun. Dobro izgnječite viljuškom ili izmiksajte dok se sve lepo ne sjedini.

Dodajte prezle, posolite i pobiberite. Smesa treba da bude mekana, ali dovoljno čvrsta da se lako oblikuje. Ako je suviše mekana, dodajte još prezli.

Od pripremljene smese formirajte pljeskavice ili manje uštipke.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite riblje uštipke po 3–5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Ispržene pljeskavice stavite na papirni ubrus da upije višak ulja. Najbolje da ih servirate dok su još tople.

 

Bonus video:

@moja.trpeza GRAŠAK SA ĆURETINOM – PUNO PROTEINA! Sastojci: 400 g ćurećeg mesa (mleveno ili isečeno na kockice) 500 g graška (svežeg ili zamrznutog) 1 glavica crnog luka 1 šargarepa 2 kašike maslinovog ulja 200 ml paradajz sosa So, biber po ukusu Malo peršuna Po želji: pola kašičice suvog biljnog začina Priprema: 1. Iseckajte luk i šargarepu pa propržite na ulju dok ne omekšaju. 2. Dodajte ćureće meso i dinstajte dok ne pobeli i pusti sok. 3. Ubacite grašak, dodajte paradajz sos i malo vode 4. Posolite, pobiberite i kuvajte na srednjoj vatri 25–30 minuta dok se sos ne zgusne. 5. Na kraju dodajte seckani peršun i po želji još malo maslinovog ulja za sjaj. Savjet: Odlično ide uz pire krompir, integralni pirinač ili samo parče hleba. Zdrav, lagan i proteinski ručak koji se sprema brzo! #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading