DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan

Ana Klikovac

12:03

Zdravi zalogaji 0

Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...

humus
Shutterstock

Popularan širom sveta, ovaj bliskoistočni specijalitet od leblebija gotov je za svega nekoliko minuta, a humus možete poslužiti uz sveže povrće, tortilje, hleb ili kao dodatak jelima. Ako ga budete spremali po ovom receptu, sigurno će se svima dopasti.

Sastojci:

  • jedna konzerva oceđenih leblebija (otprilike 400 grama)
     
  • dve kašike tahinija
     
  • dve do tri kašike maslinovog ulja
     
  • sok od pola limuna
     
  • jedan čen belog luka
     
  • so po ukusu
     
  • jedna kašičica mlevene paprike ili kima (po želji)
     
  • malo vode za razređivanje

Priprema:

U blender ili multipraktik ubacite slanutak, tahini, maslinovo ulje, limunov sok i beli luk. Miksajte dok smesa ne počne da postaje glatka.

Dodajte malo vode po potrebi, odnosno kašiku po kašiku, dok ne dobijete željenu kremastu teksturu. Posolite po ukusu i dodajte začine poput kumina ili crvene paprike. Još jednom kratko izmiksajte kako bi se sve ravnomerno sjedinilo.

Prebacite humus u činiju, poprskajte maslinovim uljem i pospite malo crvene paprike ili semenkama susama. Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič. Takođe, humus možete servirati i uz jelo kao što je falafel.

 

Bonus video:

@moja.trpeza KNEDLE Sastojci: 1 kg krompira 2 jaja 200–300 g brašna (koliko primi) 1 kašičica soli Malo bibera 2 kašike ulja (za pečenje) Sos: 200–250 ml neutralne pavlake za kuvanje Malo soli Malo bibera (po želji kašičica senfa ili malo belog luka u prahu) Priprema: 1. Skuvaj krompir u ljusci, oguli ga i ispasiraj dok je topao. 2. Dodaj jaja, so, biber i postepeno dodaj brašno da dobiješ mekano, ali kompaktno testo. 3. Oblikuj kuglice, valjčiće ili male pločice (kako voliš). 4. Na tiganju zagrej malo ulja i peci knedle sa obe strane dok blago ne porumene. 5. Ređaj ih u pleh. Sos 6. U posudi pomešaj neutralnu pavlaku, so i biber. 7. Prelij preko knedli u plehu. 8. Zapeči u rerni 10–15 minuta na 200°C, samo da se uhvati fina korica. Saveti: Ako želiš jači ukus, u pavlaku dodaj malo rendanog kačkavalja. Mogu se dodati i komadići slanine ili proprženog luka pre zapekanja. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - dj auxlord
Tagovi:

Komentari (0)

Loading