NI NALIK KUPOVNOM Domaći KEFIR uvek možete sami da napravite

Alo.rs

09:30

Zdravi zalogaji 0

Odmah ćete primetiti razliku.

NI NALIK KUPOVNOM Domaći KEFIR uvek možete sami da napravite
unsplash.com

Domaći kefir

Potrebno je:

500 ml mleka

1 kašika aktivnih zrna kefira

1 staklena tegla

1 plastična cediljka

Priprema:

Sjedinite pola litra mleka i kašiku zrnaca. Mleko može biti bilo koje (kravlje, kozje, nekuvano, kuvano), jedino je bitno da ne bude toplo. Bolje je da koristite mleko sa većim procentom masti jer će kefir tako biti gušći. Dobijena smesa treba da odstoji 24 sata u staklenoj ili plastičnoj posudi (tegli), na sobnoj temperaturi. Posuda ne sme da bude metalna. Znak da je vrenje završeno je pojava surutke u tegli. Kefir zatim procedite kroz plastičnu cediljku. Dobijeni kefi r treba da odstoji još oko 48 sati na sobnoj temperaturi. Na taj način se postiže sekundarna fermentacija (nastaju vitamini, naročito iz grupe B, kao i folna kiselina, koja je dobra za metabolizam gvožđa). Kefir se može piti i nakon prvih 24 sata, ali će biti nešto manje nutritivno vredan. Zrnca
se nakon ceđenja isperu hladnom vodom, lagano, pod blagim mlazom, i ponovo naliju sa pola litra mleka. Proces se ponavlja. Umnožena zrnca se koriste za dobijanje veće količine kefi ra. U tom slučaju dodaje se više mleka. Ono što je veoma bitno jeste da kefir ne sme doći u dodir sa metalom, pa je važno da koristite i plastičnu kašičicu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading