NI NALIK KUPOVNOM Domaći KEFIR uvek možete sami da napravite
Odmah ćete primetiti razliku.
Domaći kefir
Potrebno je:
500 ml mleka
1 kašika aktivnih zrna kefira
1 staklena tegla
1 plastična cediljka
Priprema:
Sjedinite pola litra mleka i kašiku zrnaca. Mleko može biti bilo koje (kravlje, kozje, nekuvano, kuvano), jedino je bitno da ne bude toplo. Bolje je da koristite mleko sa većim procentom masti jer će kefir tako biti gušći. Dobijena smesa treba da odstoji 24 sata u staklenoj ili plastičnoj posudi (tegli), na sobnoj temperaturi. Posuda ne sme da bude metalna. Znak da je vrenje završeno je pojava surutke u tegli. Kefir zatim procedite kroz plastičnu cediljku. Dobijeni kefi r treba da odstoji još oko 48 sati na sobnoj temperaturi. Na taj način se postiže sekundarna fermentacija (nastaju vitamini, naročito iz grupe B, kao i folna kiselina, koja je dobra za metabolizam gvožđa). Kefir se može piti i nakon prvih 24 sata, ali će biti nešto manje nutritivno vredan. Zrnca
se nakon ceđenja isperu hladnom vodom, lagano, pod blagim mlazom, i ponovo naliju sa pola litra mleka. Proces se ponavlja. Umnožena zrnca se koriste za dobijanje veće količine kefi ra. U tom slučaju dodaje se više mleka. Ono što je veoma bitno jeste da kefir ne sme doći u dodir sa metalom, pa je važno da koristite i plastičnu kašičicu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ZAMIRISAĆE KUĆA DOK GA BUDETE PEKLI Pravi domaći ražani hleb idealan za puter i džem
Doručak kakav samo možete poželeti.
FRANCUSKA PITICA SA ŠUNKOM Preukusan kiš idealan za doručak ili večeru
Lak je i za pravljenje.
POJEŠĆETE CEO PLEH Slasni burek sa spanaćem je em zdrav em ukusan
Pravićete ga stalno.
JAJA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN Ovaj metod pripreme najukusnijeg doručka će vas oduševiti!
Prosto je i jednostavno.
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
KREM SUPA OD KARFIOLA Jednostavno jelo koje osvaja na prvi zalogaj
Čuvajte karfiol u fioci za povrće, u plastičnoj kesi, do nedelju dana...
Komentari (0)