OTKRIVENA PEKARSKA TAJNA Ovaj preliv pravi NAJBOLJU pitu u komšiluku – svi će vas pitati za recept!
Bilo da spremate gibanicu, zeljanicu, krumpirušu, bundevicu ili pitu sa mesom – razlika između dobre i „pekarske savršene“ pite krije se u jednom jednostavnom sastavu
Najbolji preliv za pite nije samo ukras ni sitnica „za usput“ – on je srce i duša dobre pite, onaj skriveni detalj koji svako parče pretvara u čist užitak. Kada zamiriše pečeno testo, upravo preliv daje pitama sočnost, mekoću i onaj neodoljivi pekarski šmek koji ne možemo da postignemo samo korama i filom.
Pekari ovu tajnu čuvaju godinama – male trikove, mere i mešavine koje običnu pitu pretvaraju u remek-delo. Kada premažete kore pravim prelivom, sve se menja: fil postaje bogatiji, kore mekše iznutra, a spolja se javlja nežna, savršena hrskavost zbog koje se pita seče „na dva puta“.
Bilo da spremate gibanicu, zeljanicu, krumpirušu, bundevicu ili pitu sa mesom – razlika između dobre i „pekarske savršene“ pite krije se u jednom jednostavnom sastavu: mleku, brašnu, ulju i kvascu. Da, toliko je jednostavno – ali efekat je prava magija.
Tajna pekarske pite: Preliv koji pravi čudo od svake kore
Ako ste se ikada pitali zašto pita iz pekare ima savršenu teksturu, odgovor nije u industrijskim pećima, već u nečemu što se ne vidi – a oseća se u svakom zalogaju. Preliv koji majstori koriste daje pitama onu idealnu ravnotežu: spolja blaga korica, iznutra mekoća koja se topi pod viljuškom.
Upravo zato vam donosimo recept za najbolji preliv za pite, onaj koji pravi razliku između domaće i majstorske verzije.
Sastojci:
- 8 kašika brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 šolje mleka
- 100 ml ulja
- prstohvat soli
- malo šećera
Priprema:
Pomešajte šećer i kvasac, prelijte mlakim mlekom i blago promešajte.
Dodajte so, ulje i brašno – mešajte dok ne dobijete glatku tečnu smesu.
Svaku koru premažite prelivom pre nego što stavite fil.
Ako vam nešto preliva ostane, samo ga prelijte preko uvijene pite i ostavite da odmori oko sat vremena pre pečenja.
Bez obzira pravite li gibanice u tepsiji ili tanke uvijene pite, ovaj preliv je trik koji korama daje mekoću iznutra, a spolja onu nežnu hrskavost zbog koje se pita topi, ali ne raspada.
Probajte jednom – i videćete zašto mnoge domaćice kažu da bez ovog preliva više ni jednu pitu ne prave. Ovo je onaj mali, genijalan sastojak koji pitu podiže iz kategorije „domaća“ u kategoriju „pekarsko savršenstvo“.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)