OTKRIVENA PEKARSKA TAJNA Ovaj preliv pravi NAJBOLJU pitu u komšiluku – svi će vas pitati za recept!

Slobodanka Ćorić

13:52

Bakina vanglica 0

Bilo da spremate gibanicu, zeljanicu, krumpirušu, bundevicu ili pitu sa mesom – razlika između dobre i „pekarske savršene“ pite krije se u jednom jednostavnom sastavu

zeljanica
Shutterstock

Najbolji preliv za pite nije samo ukras ni sitnica „za usput“ – on je srce i duša dobre pite, onaj skriveni detalj koji svako parče pretvara u čist užitak. Kada zamiriše pečeno testo, upravo preliv daje pitama sočnost, mekoću i onaj neodoljivi pekarski šmek koji ne možemo da postignemo samo korama i filom.

Pekari ovu tajnu čuvaju godinama – male trikove, mere i mešavine koje običnu pitu pretvaraju u remek-delo. Kada premažete kore pravim prelivom, sve se menja: fil postaje bogatiji, kore mekše iznutra, a spolja se javlja nežna, savršena hrskavost zbog koje se pita seče „na dva puta“.

Bilo da spremate gibanicu, zeljanicu, krumpirušu, bundevicu ili pitu sa mesom – razlika između dobre i „pekarske savršene“ pite krije se u jednom jednostavnom sastavu: mleku, brašnu, ulju i kvascu. Da, toliko je jednostavno – ali efekat je prava magija.

Tajna pekarske pite: Preliv koji pravi čudo od svake kore

Ako ste se ikada pitali zašto pita iz pekare ima savršenu teksturu, odgovor nije u industrijskim pećima, već u nečemu što se ne vidi – a oseća se u svakom zalogaju. Preliv koji majstori koriste daje pitama onu idealnu ravnotežu: spolja blaga korica, iznutra mekoća koja se topi pod viljuškom.

Upravo zato vam donosimo recept za najbolji preliv za pite, onaj koji pravi razliku između domaće i majstorske verzije.

Sastojci:

  • 8 kašika brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 šolje mleka
  • 100 ml ulja
  • prstohvat soli
  • malo šećera

Priprema:

Pomešajte šećer i kvasac, prelijte mlakim mlekom i blago promešajte.

Dodajte so, ulje i brašno – mešajte dok ne dobijete glatku tečnu smesu.

Svaku koru premažite prelivom pre nego što stavite fil.

Ako vam nešto preliva ostane, samo ga prelijte preko uvijene pite i ostavite da odmori oko sat vremena pre pečenja.

Bez obzira pravite li gibanice u tepsiji ili tanke uvijene pite, ovaj preliv je trik koji korama daje mekoću iznutra, a spolja onu nežnu hrskavost zbog koje se pita topi, ali ne raspada.

Probajte jednom – i videćete zašto mnoge domaćice kažu da bez ovog preliva više ni jednu pitu ne prave. Ovo je onaj mali, genijalan sastojak koji pitu podiže iz kategorije „domaća“ u kategoriju „pekarsko savršenstvo“.

Komentari (0)

Loading