Posne piroške iz rerne: Brze, zdrave i neodoljivo mekane

Slobodanka Ćorić

09:10

Bakina vanglica 0

Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku

piroške sa mesom
Shutterstock

Topli zalogaji iz rerne uvek mame – a ove posne piroške su prava uteha za dušu u hladnim danima. Ne traže skupe namirnice, lako se pripremaju, a ukus im je savršen: spolja blago hrskave, iznutra mekane i sočne.

Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku.

Zašto ih vredi napraviti?

prave se od pristupačnih sastojaka

testo lepo raste i ostaje mekano

punjenje od pečuraka i sojinih ljuspica je zasitno i aromatično

peku se u rerni – nema prženja, nema masnoće

Osnovne informacije:

Vreme pripreme: oko 25–30 min

Dizanje testa: 45–60 min

Pečenje: 20–25 min

Ukupno: oko 1 sat i 45 min

Porcija: 8 komada

Kalorije: 280–330 kcal po komadu

Sastojci

Testo:

700–800 g glatkog brašna

1 kašičica šećera

30 g kvasca

50 ml ulja

2 kašičice soli

100 g zelenog dela mladog luka

200 g spanaća

300 ml vode

Fil:

500 g šampinjona

30 g sojinih ljuspica

3 čena belog luka

so, biber

Kako se pravi:

Umesite meko testo od brašna, kvasca, šećera i soli, uz dodatak ulja, seckanog luka i spanaća. Ostavite da odmori i naraste.

Za to vreme pripremite punjenje: prodinstajte pečurke sa sojinim ljuspicama i belim lukom, posolite i pobiberite.

Kada testo naraste, oblikujte piroške, punite pripremljenim filom i poređajte u pleh. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C, 20–25 minuta.

Vruće piroške odmah premažite uljem – biće mekane, sjajne i mirisne.

Komentari (0)

Loading