DŽEM OD MANDARINA Kuća će vam mirisati danima od ove poslastice
Napravite džem od mandarina i uživajte!
Sastojci
- 2,5 kg mandarina (očišćenih)
- 1 kg šećera
- 2 vanilin šećer
- 2 vrećice Džemfixa 2 : 1 (plus 4 kašike šećera)
- malo cimeta u prahu P
- 1-2 kašike ruma
- korice od 5-6 mandarina (ostaviti za kuvanje)
Priprema
Mandarine oguliti, oštrim nožićem skinuti bele niti što je više moguće, kriškice prerezati. Staviti u odgovarajuću dublju posudu u kojoj će se kuvati.
Kore od 5-6 mandarina staviti u manju posudu i kuvati ih 3 puta. Znači, korice u hladnu vodu,kad proključa, kuhati par minuta. Isprati, ponoviti postupak.
Kad kuvate treći put u vodu stavite par žlica šećera. Korice ohladiti, već su skroz mekane i "odgorčene" i sitno iseckati.
Izrezane mandarine malo usitniti štapnim mikserom, ali samo kratko,jer će se inače sve pretvoriti u sok . Postupno zagrevati.
Dvije vrećice Džemfiksa pomešati sa 4 kašike šećera i to umešati u mandarine pre nego što masa uvri.
Kad je masa uvrila dodati ostatak šećera (1 kg) , iseckane korice, vanilin šećer i po želji malo cimeta i sve to kuvati uz povremeno mešanje oko 35-45 minuta zavisno kakve konzistencije džem volite, ređi ili gušći.
Pred sam kraj kuvanja dodati 1-2 kašike ruma.
Džem je gotov kad stavite kašiku kuvajućeg džema na mali tanjirić, sačekajte minut-dva i polako okrenite tanjirić,ako se džem uglavnom zadržava na tanjiriću, gotovo je.
Vrući džem ulivajte u tegle koje ste prethodno zagrejali dvadesetak minuta na 100 C.
Tegle zatvorite i okrenite naopako.Neka odstoje neko vrijeme. Džem čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Može se u džem pri kuvanju dodati i 1 limun.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)