DŽEM OD MANDARINA Kuća će vam mirisati danima od ove poslastice
Napravite džem od mandarina i uživajte!
Sastojci
- 2,5 kg mandarina (očišćenih)
- 1 kg šećera
- 2 vanilin šećer
- 2 vrećice Džemfixa 2 : 1 (plus 4 kašike šećera)
- malo cimeta u prahu P
- 1-2 kašike ruma
- korice od 5-6 mandarina (ostaviti za kuvanje)
Priprema
Mandarine oguliti, oštrim nožićem skinuti bele niti što je više moguće, kriškice prerezati. Staviti u odgovarajuću dublju posudu u kojoj će se kuvati.
Kore od 5-6 mandarina staviti u manju posudu i kuvati ih 3 puta. Znači, korice u hladnu vodu,kad proključa, kuhati par minuta. Isprati, ponoviti postupak.
Kad kuvate treći put u vodu stavite par žlica šećera. Korice ohladiti, već su skroz mekane i "odgorčene" i sitno iseckati.
Izrezane mandarine malo usitniti štapnim mikserom, ali samo kratko,jer će se inače sve pretvoriti u sok . Postupno zagrevati.
Dvije vrećice Džemfiksa pomešati sa 4 kašike šećera i to umešati u mandarine pre nego što masa uvri.
Kad je masa uvrila dodati ostatak šećera (1 kg) , iseckane korice, vanilin šećer i po želji malo cimeta i sve to kuvati uz povremeno mešanje oko 35-45 minuta zavisno kakve konzistencije džem volite, ređi ili gušći.
Pred sam kraj kuvanja dodati 1-2 kašike ruma.
Džem je gotov kad stavite kašiku kuvajućeg džema na mali tanjirić, sačekajte minut-dva i polako okrenite tanjirić,ako se džem uglavnom zadržava na tanjiriću, gotovo je.
Vrući džem ulivajte u tegle koje ste prethodno zagrejali dvadesetak minuta na 100 C.
Tegle zatvorite i okrenite naopako.Neka odstoje neko vrijeme. Džem čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Može se u džem pri kuvanju dodati i 1 limun.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)