TULUMBE PO BAKINOM RECEPTU Evo kako ih ona pravi da budu savršeno slatke i ukusne
Jedna od omiljenih poslastica naših detinjstava u nekoliko koraka!
Sastojci
TIESTO
- 250 ml vode
- 250 ml mleka
- 50 ml ulja
- 50 g šećera
- 18 kašika brašna ili 300 g
- 1/2 praška za pecivo
- 4 jaja
SIRUP / AGDA
- 2 čaše od 250 ml vode
- 4 čaše šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kriška limuna
- ulje za prženje tulumbi, najmanje 700 ml
Priprema
Agda:
Sve sastojke za sirup staviti u posudu i kuvati. Odokativni promer vode i šećera je da vode uvek treba biti 2 prsta više od šećera. Sve skupa neka kuva na laganoj vatri 20-30 minuta nakon što uvri. Agda ne sme biti retka, niti pregusta, već fino sirupasta. Ohladiti, sirup se može skuhati dan ranije.
Testo:
Vodu, mlijeko, ulje i šećer uvriti Brašno i prašak za pecivo izmešati.
Posudu skloniti sa vatre, pa sasuti brašno SVE odjednom, ne malo po malo. Energično miešati drvenom kašikom dok se testo ne ujednači pa vratiti na vatru i stalno mešajući kuvati na tihoj vatri par minuta dok se testo ne počne odvajati od posude.
Ohladiti. Dok se testo hladi, koji put ga promešati da se po vrhu ne uhvati korica.
U hladno dodavati 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umešati i kad se potpuno upije u testo, dodati sledeće. Testo će na kraju biti glatko, mekano i svilenkasto.
Izrada:
Tulumbe se prže u dubokom ulju tako da plivaju u njemu.
Ulje za prženje tulumbi ne sme biti prevruće. Tulumbe se stavljaju u hladno ili mlako ulje pa se vatra pojača na srednje jaku. Ako je ulje prevruće, tulumbe će se naduvati i ostati u sredini šuplje. Jednako su ukusne, samo sa rupom kroz sredinu. Osim toga prve istisnute u ulje bi bile pečenije od onih zadnjih.
Nakon što se jedna tura tulumbi ispržila, ulje malo prohladiti pa stavljati sledeću turu.
Ne prepuniti posudu tulumbama jer će one tokom prženja narasti pa im ostaviti dovoljno slobodnog prostora za okretanje. Tulumbe će se same okretati, a po potrebi nekima pomoći.
Ako se testo sa šprice skida prstima, obavezno prste nauljiti. Ako se reže kuhinjskim makazama, nauljiti oštrice. Tako se testo neće lijepiti i otkinuti kraj tulumbe će biti gladak.
Metalni špric za tulumbe napuniti testom. Testo istiskivati direktno u ulje, hladno ili mlako pa pojačati vatru na srednju. Dužina tulumbi je od 5 do 10 cm, kako ko voli.
Kad porumene sa svih strana, i rebra i žlebovi između rebara (ovo je jako bitno jer dok ne dobiju boju između rebara nisu pržene), šupljikavom žlicom vaditi tulumbe, malo držati nad uljem da se ocede i stavljati direktno u hladni sirup. Neka se namaču dok se nova tura tulumbi ne isprži. Onda ih slagati jednu do druge u plitku posudu/tepsiju.
Za drugu i svaku sledeću turu tulumbi ulje prohladiti i ponoviti celi postupak prženja.
Kad su sve tulumbe ispržene, zaliti ih preostalim sirupom (u kojem su se natopile).
Pokriti i ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u frižider.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)