ČAIJE ZABORAVLJENO NIŠKO PECIVO Nekad ga je bilo po pekarama, sve domaćice su ga pravile
Za ovo pecivo se nekada čekalo u redovima. Tada, redovni deo trpeze, a sada ga nema nigde. Donosimo vam tradicionalni recept.

Potrebno je
- 700 g brašna
- 25 g kvasca
- 150 ml ulja
- 1/2 kašike soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml tople vode + malo mlake vode
Za nadev
- 300 g sira
- 2 jajeta
- 8 kašika ulja
Priprema
Kvasac razmutite u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Zatim dodajte so, ulje i toplu vodu. Dodajte brašno malo pomalo i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Zatim premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom. Premažite sa uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Rukom zatvorite ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Pecivo ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta. Čaije pecite na 200°C oko 20 minuta. Gotove su kada porumene.
Cicvara je staro, tradicionalno jelo. Da bi vam ispala savršena, potrebno je da "pliva u masti" od sira i kajmaka. Napravite ove mekane i vazdušaste krofne. Neće vam biti potrebno puno vremena ni veštine. Za ovo pecivo se nekada čekalo u redovima. Tada, redovni deo trpeze, a sada ga nema nigde. Donosimo vam tradicionalni recept. Napravite na jednostavan način ovu preukusnu domaću pogaču. Mekano testo zagrejaće vam dušu i telo, a ulepšače izgledom svaku trpezu. Napravite pitu bez kora i od dva brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
CICVARA Po starom tradicionalnom receptu, ovo je caka da ispadne savršena
TOČAK KROFNE IZ BAKINE KUHINJE Napravite brzo i lako
ČAIJE ZABORAVLJENO NIŠKO PECIVO Nekad ga je bilo po pekarama, sve domaćice su ga pravile
PAMUK POGAČA Pravi se brzo i lako, sija se kao dukat, nema kome nije uspela
PITA OD PRAZILUKA BEZ KORA Brzo i lako se pravi, a greje dušu i telo
Komentari (0)