ČAIJE ZABORAVLJENO NIŠKO PECIVO Nekad ga je bilo po pekarama, sve domaćice su ga pravile

Ivana Pavlović

14:00

Bakina vanglica 0

Za ovo pecivo se nekada čekalo u redovima. Tada, redovni deo trpeze, a sada ga nema nigde. Donosimo vam tradicionalni recept.

čaije
Printscreen/Youtube

Potrebno je

  • 700 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 150 ml ulja
  • 1/2 kašike soli
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml tople vode + malo mlake vode 

Za nadev

  • 300 g sira
  • 2 jajeta
  • 8 kašika ulja

 

Priprema

Kvasac razmutite u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Zatim dodajte so, ulje i toplu vodu. Dodajte brašno malo pomalo  i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Zatim premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom. Premažite sa uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Rukom zatvorite ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Pecivo ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta. Čaije pecite na 200°C oko 20 minuta. Gotove su kada porumene.

 

Komentari (0)

Loading