ČAIJE ZABORAVLJENO NIŠKO PECIVO Nekad ga je bilo po pekarama, sve domaćice su ga pravile
Za ovo pecivo se nekada čekalo u redovima. Tada, redovni deo trpeze, a sada ga nema nigde. Donosimo vam tradicionalni recept.
![čaije](/data/images/2023-11-16/68019_caije_f.png?timestamp=1700089200)
Potrebno je
- 700 g brašna
- 25 g kvasca
- 150 ml ulja
- 1/2 kašike soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml tople vode + malo mlake vode
Za nadev
- 300 g sira
- 2 jajeta
- 8 kašika ulja
Priprema
Kvasac razmutite u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Zatim dodajte so, ulje i toplu vodu. Dodajte brašno malo pomalo i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Zatim premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom. Premažite sa uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Rukom zatvorite ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Pecivo ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta. Čaije pecite na 200°C oko 20 minuta. Gotove su kada porumene.
![posne kiflice](/data/images/2023-12-20/71444_shutterstock-2325654151_f.jpg)
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
![rolnice sa spanaćem](/data/images/2023-12-11/70473_rolnice-sa-spanacem-smanjena-2355419627_f.jpg)
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
![posna pita sa šljivama i čokoladom](/data/images/2023-12-11/70464_pita-sa-sljivama-i-cokoladom-smanjena-1056764009_f.jpg)
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
![gibanica sa sirom](/data/images/2023-12-11/70451_gibanica-smanjena-2293776925_f.jpg)
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
![sudžuk](/data/images/2023-03-07/48161_sudzuk-1680901291_f.jpg)
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)