DŽEM OD ŠLJIVA S ČOKOLADOM Klasik bez premca po receptu bez mane, za prave sladokusce

Ivana Pavlović

09:00

Bakina vanglica 0

Dodajte kao prilog omiljenom desertu ili mažite na hleb, bićete oduševljeni koliko je ukusan.

džem od šljiva s čokoladom
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg šljiva
  • 500 g šećera
  • 1 limun (sok)
  • 100 g crne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)

Priprema:
Operite šljive, uklonite koštice i isecite ih na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine plodova. Stavite šljive u veliku šerpu, pospite šećerom i dodajte limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok se šljive ne raspadnu i smesa ne počne da se zgušnjava, što traje oko 30-40 minuta. Kada džem počne da se zgušnjava, dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s džemom.
Pakovanje: Vruć džem sipajte u sterilizovane tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta kako bi se stvorio vakuum.

Komentari (0)

Loading