PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
Potrebno je
- 1 lisnato testo
Za sirup:
- 180 g šećera
- 125 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 1 limun
Za krem:
- 100 g brašna
- 4 žumanca
- 300 ml hladnog mleka
Priprema
Rernu zagrejte na 250 stepeni. Odmrznite i zarolajte lisnato testo. Potom ga prerežite na 12 jednakih delova. Kalupe za mafine obložite pek papirom pa utisnite testo. Vodu i šećer ulijte u lonac, pa umešajte štapić cimeta. Dodajte limunovu koricu. Kuvajte dok ne provri i dok se šećer ne otopi. Sklonite cimet i koru. Brašno i 50 ml mleka pomešajte da nema grudvica. Ostatak mleka sipajte u lonac pa kuvajte dok ne proključa. Zatim ga sipajte u činiju sa brašnom, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte sirup, uz neprestano mešanje. Umešajte žumanca pa vratite na šporet i kuvajte na tihoj vatri. Mešajte stalno, sve dok se ne zgusne. Pripremljenim nadevom od žumanaca napunite lisnato testo. Pecite desert oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Bon appetit!
Možda vas zanima:
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)