PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
Potrebno je
- 1 lisnato testo
Za sirup:
- 180 g šećera
- 125 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 1 limun
Za krem:
- 100 g brašna
- 4 žumanca
- 300 ml hladnog mleka
Priprema
Rernu zagrejte na 250 stepeni. Odmrznite i zarolajte lisnato testo. Potom ga prerežite na 12 jednakih delova. Kalupe za mafine obložite pek papirom pa utisnite testo. Vodu i šećer ulijte u lonac, pa umešajte štapić cimeta. Dodajte limunovu koricu. Kuvajte dok ne provri i dok se šećer ne otopi. Sklonite cimet i koru. Brašno i 50 ml mleka pomešajte da nema grudvica. Ostatak mleka sipajte u lonac pa kuvajte dok ne proključa. Zatim ga sipajte u činiju sa brašnom, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte sirup, uz neprestano mešanje. Umešajte žumanca pa vratite na šporet i kuvajte na tihoj vatri. Mešajte stalno, sve dok se ne zgusne. Pripremljenim nadevom od žumanaca napunite lisnato testo. Pecite desert oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Bon appetit!
Možda vas zanima:
LIMUN BRAUNI SOČNIJI OD KLASIČNOG Gotov za 20 minuta, od sastojaka koje već imate
Ako volite klasičan brauni, ovaj sa limunom ćete obožavati.
DOMAĆE PRINCES KROFNE Po starom baka Desinom receptu, biće vazdušaste i mekane kao duša
Idealne za sve svečane prilike, ali i slavsku trpezu.
ŠNENOKLE PO BAKINOM RECEPTU Starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a vazdušast i kremast
Fenomenalan desert, za sve svečane prilike i obične dane, kada vam se jede nešto slatko.
BANANA HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Sočan i drugačiji, poći će vam voda na usta
Sočan spoj sa bananama oduševiće i one izbirljive.
PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
PORTUGALSKI SENDVIČI BOLJI OD KLASIČNIH Po originalnom receptu, slasni i mekani kao duša
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela.
BURITO S MLEVENIM MESOM Meksički specijalitet za dane kada nemate vremena, a prava je eksplozija ukusa
Tradicionalno meksičko jelo nestaće sa stola odmah.
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
BRIGADERO Brazilski kolačići bez kojih nijedna proslava ne može da prođe, a tope se u ustima
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.
Komentari (0)