AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima

Izvor: Ivana Pavlović

10:00

Kulinarski globus 0

Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.

američke palačinke
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • 2 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  • 275 ml mleka
  • 275 g mekog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za preliv:

  • javorov sirup

Priprema:

U jednoj posudi umutite jaja i so, pa umešajte šećer i ulje. Sve dobro sjedinite, pa dodajte brašno, mleko i prašak za pecivo. Umutite, ali vodite računa da ne bude grudvica, već gusta smesa kao jogurt. Pustite da odstoji 15 minuta. Na srednjoj temperaturi zagrejte tiganj premazan puterom, pa malom kutlačom uzmite smesu i sipajte na njega. Za nekoliko minuta okrenite palačinku. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Prelijte ih sa javorovim sirupom i dekorišite šlagom. Bon appetit!

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading