BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.

boršč
Shutterstock

Potrebno je

  • pola kokoške 
  • 1 cvekla
  • 2 krompira
  • pola glavice ako nađete mekanijeg kupusa
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • 2 dl soka od paradajza
  • ulje
  • so
  • 4.5 lit vode

Priprema:

U hladnu posoljenu vodu dodajte meso i kuvajte, sve dok se meso ne skuva. Zatim ga izvadite i ostavite sa strane. Cveklu sečenu na rezanca dodajte u vodu u kojoj se kuvalo meso, pa kad se dopola skuva, dodajte krompir sečen na kocke. Kad se krompir skuva dodajte rendani kupus, i kuvajte još 10 do 15 minuta, ali nemojte da se prekuva. U tiganju na malo ulja prodinstajte sitno seckan luk, pa kad postane staklast, umešajte rendanu šargarepu i dinstajte. Kad šargarepa omekša sipajte sok od paradajza. Prebacite u lonac u kome ste kuvali povrće, pa polako promešajte i posolite po izboru. Kad proključa kuvajte još 2 minuta, pa skinite sa ringle. U tiganju propržite kuvano meso, sve dok ne dobije zlatno žutu boju. Prijatno!

 

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading