GRČKI SUVLAKI DAJE OSEĆAJ DA STE NA MORU Savršeno sočan i slasan, a priprema je jednostavna
Grčka brza hrana, čije ime suvlaki znači „mali ražnjić“, pravi se od mesa i neodoljive marinade. Iako se tradicionalno pravi od svinjskog mesa, često se umesto njega koristi piletina, govedina ili jagnjetina. Presudan šmek ovom specijalitetu daje upravo aromatčna marinada od crvenog vina i mirisnih začina. Još u drevnim vremenima, suvlaki je bio osnovna hrana za grčke ratnike, dajući im potrebnu snagu i energiju za borbe.
Potrebno je:
- 1 kg mesa po želji bez kostiju
- 1 šolja crvenog vina
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica origana
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- sok od limuna
- 1 kašika soli
- biber po ukusu
- par zelenih paprika
- 200 g šampinjona
- 200 g čeri paradajza
Priprema:
U veću posudu (nikako metalnu) sipajte vino, origano, sok od limuna, so, biber i maslinovo ulje. Zatim dodajte meso sečeno na kocke i promešajte. Pokrijte plastičnom folijom, pa pustite da se marinira bar osam sati, a najbolje preko noći. Povremeno promešajte za to vreme da bi meso dobro upilo marinadu. Na uljem podmazane štapiće za roštilj nabodite komade mesa, a između kocaka mesa nabodite pokoje parče paprike, šampinjone i čeri paradajz. Pecite na umerenoj vatri, uz povremeno prelivanje ostatkom prokuvane marinade.
Možda vas zanima:
KRALJEVSKE ŠNICLE KAO ONE IZ ELITNIH RESTORANA Jednostavne, sočne i savršene
Ručak u kome će uživati cela porodica.
KEBAB IZ RERNE RASPAMETIO DOMAĆICE NA MREŽAMA Sve dele recept
Pravi se lako, a osvaja ukusom.
ČAČANSKI LONAC OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Neće mu odoleti ni najveći gurmani
Prepun različitih vrsta mesa, za ručak koji se pamti.
SVINJSKI KARE SA SENFOM I LUKOM Gastronomski užitak u svakom zalogaju
Ukućani će stajati u redu za još.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)