GRČKI SUVLAKI DAJE OSEĆAJ DA STE NA MORU Savršeno sočan i slasan, a priprema je jednostavna
Grčka brza hrana, čije ime suvlaki znači „mali ražnjić“, pravi se od mesa i neodoljive marinade. Iako se tradicionalno pravi od svinjskog mesa, često se umesto njega koristi piletina, govedina ili jagnjetina. Presudan šmek ovom specijalitetu daje upravo aromatčna marinada od crvenog vina i mirisnih začina. Još u drevnim vremenima, suvlaki je bio osnovna hrana za grčke ratnike, dajući im potrebnu snagu i energiju za borbe.

Potrebno je:
- 1 kg mesa po želji bez kostiju
- 1 šolja crvenog vina
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica origana
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- sok od limuna
- 1 kašika soli
- biber po ukusu
- par zelenih paprika
- 200 g šampinjona
- 200 g čeri paradajza
Priprema:
U veću posudu (nikako metalnu) sipajte vino, origano, sok od limuna, so, biber i maslinovo ulje. Zatim dodajte meso sečeno na kocke i promešajte. Pokrijte plastičnom folijom, pa pustite da se marinira bar osam sati, a najbolje preko noći. Povremeno promešajte za to vreme da bi meso dobro upilo marinadu. Na uljem podmazane štapiće za roštilj nabodite komade mesa, a između kocaka mesa nabodite pokoje parče paprike, šampinjone i čeri paradajz. Pecite na umerenoj vatri, uz povremeno prelivanje ostatkom prokuvane marinade.
Možda vas zanima:

DOMAĆA GURMANSKA PLJESKAVICA Po mnogima najbolje jelo sa roštilja, biće bolja od one kafanske
Služite uz lepinju, seckan luk i kajmak.

NAPRAVITE RAŽNJIĆE SA POVRĆEM KAO PRAVI ROŠTILJ MAJSTOR Recept koji zaista treba da znate
Slasni i savršeni, nestaće sa stola odmah.

PIKANTNA REBARCA Gurmansko jelo za one izbirljive, meso se lepi za prste
Ako volite dobro začinjena jela, ova rebarca ćete obožavati,.

TELETINA SA ŠAMPINJONIMA Gurmanski specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa, za ručak koji se pamti
Najbolje služite uz kuvani pirinač i sir.

MEKSIČKI BURITO Eksplozija ukusa u svakom zalogaju, pikantni klasik koji se ne odbija
Sočno i slasno jelo uspeće svima.

KUNEFE Orijentalna poslastica nezaboravnog ukusa koja se topi u ustima,nema ko vam neće tražiti recept
Bićete oduševljeni ukusom.

BUGACA Grčki slatki burek sa vanila kremom za savršeno jutro, rapsodija ukusa u svakom zalogaju
Burek na sladak način raspametiće i one izbirljive.

KLADKAKA Švedski lepljivi kolač prepun čokolade, a gotov za 20 minuta, ništa jednostavnije za napraviti
Jednostavan i mekan kao duša, ukusa koji priča priče.

NAPRAVITE NAJBOLJI KREM BRULE I TO KOD KUĆE Biće sočan i neodoljiv, gosti će biti oduševljeni
Čuveni francuski desert raspametiće i one izbirljive.
Komentari (0)