GRČKI SUVLAKI DAJE OSEĆAJ DA STE NA MORU Savršeno sočan i slasan, a priprema je jednostavna

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Grčka brza hrana, čije ime suvlaki znači „mali ražnjić“, pravi se od mesa i neodoljive marinade. Iako se tradicionalno pravi od svinjskog mesa, često se umesto njega koristi piletina, govedina ili jagnjetina. Presudan šmek ovom specijalitetu daje upravo aromatčna marinada od crvenog vina i mirisnih začina. Još u drevnim vremenima, suvlaki je bio osnovna hrana za grčke ratnike, dajući im potrebnu snagu i energiju za borbe.

suvlaki
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 kg mesa po želji bez kostiju
  • 1 šolja crvenog vina
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • sok od limuna
  • 1 kašika soli
  • biber po ukusu
  • par zelenih paprika
  • 200 g šampinjona
  • 200 g čeri paradajza

Priprema:

U veću posudu (nikako metalnu) sipajte vino, origano, sok od limuna, so, biber i maslinovo ulje. Zatim dodajte meso sečeno na kocke i promešajte. Pokrijte plastičnom folijom, pa pustite da se marinira bar osam sati, a najbolje preko noći. Povremeno promešajte za to vreme da bi meso dobro upilo marinadu. Na uljem podmazane štapiće za roštilj nabodite komade mesa, a između kocaka mesa nabodite pokoje parče paprike, šampinjone i čeri paradajz. Pecite na umerenoj vatri, uz povremeno prelivanje ostatkom prokuvane marinade.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading