KLADKAKA Švedski lepljivi kolač prepun čokolade, a gotov za 20 minuta, ništa jednostavnije za napraviti

Ivana Pavlović

12:30

Kulinarski globus 0

Jednostavan i mekan kao duša, ukusa koji priča priče.

kladkaka
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 4 kašike kakao-praha
  • 100 g putera ili margarina
  • pola kašičice soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Otopite margarin ili puter. Zasebno umutite jaja i šećer. Tome dodajte ostale sastojke, pa polako mešajte. Treba da dobijete suvu koru. U manji okrugli pleh preručite smesu. Pecite od 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pustite da se prohladi. Švedski kolač služite uz kuglu sladoleda ili voće.

Možda vas zanima:

suvlaki

GRČKI SUVLAKI DAJE OSEĆAJ DA STE NA MORU Savršeno sočan i slasan, a priprema je jednostavna

13:00

4 maj, 2025

Kulinarski globus

Grčka brza hrana, čije ime suvlaki znači „mali ražnjić“, pravi se od mesa i neodoljive marinade. Iako se tradicionalno pravi od svinjskog mesa, često se umesto njega koristi piletina, govedina ili jagnjetina. Presudan šmek ovom specijalitetu daje upravo aromatčna marinada od crvenog vina i mirisnih začina. Još u drevnim vremenima, suvlaki je bio osnovna hrana za grčke ratnike, dajući im potrebnu snagu i energiju za borbe.

Komentari (0)

Loading