NEODOLJIVI MALIDŽANO Klasik makedonske kuhinje oduševio domaćice u Srbiji

Ivana Pavlović

16:30

Kulinarski globus 0

Bićete oduševljeni ukusom.

beli ajvar
Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 kg zelene mesnate paprike
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 200 g šećera
  • 100 g soli

Priprema:
Papriku i patlidžan dobro operite i osušite, pa ispecite. Onda ih ostavite u poklopljenoj posudi. Kad se ohlade, očistite ih i ocedite u cediljci. Zatim oljuštite patlidžan, pa ga sameljite sa paprikama na mašini za meso. U jednu šerpu sa zagrejanim uljem ubacite samlevenu smesu. Pržite uz neprestano mešanje na umerenoj vatri. Sat vremena pred kraj prženja dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu. Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, beli ajvar je gotov. Sipajte vrući ajvar u sterilisane tegle. Zatvorite ajvar metalnim poklopcima pa zamotajte u ćebe. Kad se ohladi, čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Prijatno!

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading