Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala

Slobodanka Ćorić

13:14

Kulinarski globus 0

Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima

francuska salata
Shutterstock

Francuska salata već decenijama je obavezan deo praznične trpeze, ali retko ko je zove njenim pravim imenom – Olivije. Iako svaka porodica ima svoju „tajnu verziju”, osnovni ukus je svima dobro poznat. Ipak, s vremena na vreme pojavi se novi recept koji osveži tradiciju, a upravo takva varijanta dolazi iz Rusije i osvaja na prvi zalogaj.

Ono što ovaj recept čini posebnim jeste iznenađujuće jednostavna, ali odlična zamena: umesto šunke koriste se škampi. Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima. Rezultat je elegantno jelo koje može biti predjelo na svečanoj večeri, ali i glavna zvezda na prazničnom stolu.

Već ga zovu „nova generacija francuske salate”, a oni koji su je probali tvrde da nestaje brže od klasične. Savet: odmah pravite duplu meru – gosti će sigurno tražiti još.

Recept za novu francusku salatu

Potrebno (za 6 osoba):

450 g većih škampa, kuvanih i očišćenih

5 srednjih krompira

2 šargarepe

5 jaja

3 do 4 kisela krastavčića

200 g graška (konzerva)

1/2 manje glavice crvenog luka (nije obavezno)

250–300 g majoneza

so i biber po ukusu

svež kopar za serviranje i dekoraciju

Priprema:

Skuvajte krompir u ljusci i šargarepu tako da ostanu čvrsti. Jaja skuvajte tvrdo. Sve dobro ohladite, pa ogulite – hladni sastojci se mnogo lakše i urednije seku.

Iseckajte na sitne kockice. Ako su škampi veliki, prepolovite ih ili podelite na tri dela, a nekoliko najlepših ostavite za ukras. Grašak ocedite.

U većoj činiji pomešajte krompir, šargarepu, jaja, krastavčiće, grašak i škampe. Po želji dodajte sitno sečen crveni luk. Ubacite majonez, posolite i pobiberite, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi bar 20–30 minuta.

Za to vreme ukusi će se povezati, a tekstura postati savršeno kremasta.

Mali trikovi za još bolji ukus:

Za laganiju verziju, deo majoneza zamenite grčkim jogurtom

Par kapi limunovog soka pre posluživanja još lepše istakne ukus morskih plodova

Za svečani sto ukrasite salatu celim škampima, grančicama kopra ili tankim kolutovima svežeg krastavca

Poslužite u velikoj činiji – svako će hteti da se posluži, a verujte, nestaće u tren!

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading